Παράθυρο για αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα άφησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τελετή έναρξης του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, με τίτλο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας».
«Αφού εξαντλήσαμε τη φαρμακοβιομηχανία με τις εκπτώσεις, αφού προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την κατανάλωση, πρέπει να πάμε στην αύξηση», τόνισε.
«Αυτό θα γίνει με μία προσέγγιση βάσει της οποίας ότι έχουμε εξαντλήσει όλη την πορεία της νέας θεραπείας, έχουμε εντοπίσει ποιους αφορά, ποιοι πρέπει να την λάβουν, ποιοι θα κερδίσουν, τι εκπτώσεις θα γίνουν, πώς θα κλειδώσουν οι ασθενείς, τι χρήματα θα εξοικονομηθούν από παλαιότερες θεραπείες που δεν θα αφορούν τους ασθενείς που θα παίρνουν την καινούρια. Έτσι, θα έχουμε ένα πραγματικό νούμερο που μπορεί να προστεθεί. Και αυτό έχουμε συζητήσει ως πλαίσιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της φαρμακευτικής μας πολιτικής», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας για τις κινήσεις που έγιναν το 2022, ο Υπουργός συνεχάρη την Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, καθώς δημιουργήθηκαν κλειστοί προϋπολογισμοί ύψους 920 εκατ. ευρώ και επιτεύχθηκαν εκπτώσεις 348 εκατ. ευρώ, ενώ στις νέες θεραπείες έχει προβλεφθεί «κλειδωμένος» αριθμός ασθενών. «Ήταν μια σημαντική χρονιά για το υπουργείο Υγείας στο κομμάτι του φαρμάκου», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. «Στον έλεγχο της κατανάλωσης, ωστόσο, δεν έγινε η δουλειά που θα θέλαμε να γίνει», σημείωσε.
Ο κ. Πλεύρης μίλησε για τις δράσεις βιωσιμότητας που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, αναφερόμενος στην επένδυση στη δημόσια υγεία, όπου υπήρχε το μεγαλύτερο κενό στη χώρα μας. Η δημόσια υγεία ήρθε στο κέντρο της προσοχής με αφορμή την πανδημία. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιείται το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη, το οποίο περιλαμβάνει οργανωμένο από την Πολιτεία προσυμπτωματικό έλεγχο για σειρά νοσημάτων. «Όσους πόρους εξοικονομούμε στο κομμάτι της πρόληψης, μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε στο κομμάτι της θεραπείας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Όσον αφορά στον προσωπικό γιατρό, σύμφωνα με τον Υπουργό, μέσα στο 2023 θα έχουμε την πλήρη ανάπτυξη του θεσμού. Μέχρι σήμερα, περίπου 1.100 ιδιώτες γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ενισχύσει τον θεσμό με παραπάνω κίνητρα για τους γιατρούς, ενώ θα εκμεταλλευτεί και τις διατάξεις για το ήπιο ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.