Οικονόμου: Το πολιτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη είναι ότι κράτησε όρθια την κοινωνία και την πατρίδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οικονόμου: Το πολιτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη είναι ότι κράτησε όρθια την κοινωνία και την πατρίδα
«Είπατε πολλά για το μέτρο. Ποιοι θα το εκτιμήσουν ποιοι δεν θα το εκτιμήσουν. Δεν μας είπατε ένα. Θα το ψηφίσετε κύριε Ραγκούση;», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του δύο ημέρες προκειμένου να αποφασίσει αν θα ψηφίσει το μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, είπε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στο μέτρο για την κάλυψη μέρους της δαπάνης των νοικοκυριών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Τύπο στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει, ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίδομα για τους αστυνομικούς.

«Είπατε πολλά για το μέτρο. Ποιοι θα το εκτιμήσουν ποιοι δεν θα το εκτιμήσουν. Δεν μας είπατε ένα. Θα το ψηφίσετε κύριε Ραγκούση;», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Η κυβέρνηση, αυτός ο ‘νεοφιλελεύθερος', αυτός ο ‘ανάλγητος πρίγκιπας', ο Πρωθυπουργός φορολογεί τα διϋλιστήρια και από αυτόν τον πόρο δίνει ενίσχυση σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη, σήμερα που καλπάζει ο πληθωρισμός. Θα το ψηφίσετε; Η κοινοβουλευτική σας ομάδα έχει περιθώριο. Μην ξαναμπερδευτεί, όπως έγινε με το επίδομα στους αστυνομικούς. Μην αναγκαστείτε άλλα να λέει ο εισηγητής στο βήμα και άλλα να ψηφίζουν από κάτω. Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Ο πρωθυπουργός αυτός και η κυβέρνηση αυτή, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, σε μια ακόμη προσπάθεια να ενισχύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με έναν πόρο που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους, δεν προσθέτει κάτι δημοσιονομικά, φορολογώντας τα υπερέσοδα των διϋλιστηρίων, αφού έχουμε πάρει υπερέσοδα, για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, για το ρεύμα και όλα τα υπόλοιπα, εμείς που τόσο πολύ είμαστε με τους ισχυρούς και δεν είμαστε με την κοινωνία, δημιουργούμε μια δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνίας. Τώρα τι θα πουν οι πολίτες στις εκλογές, θα το πούμε αργότερα».

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είχε δηλώσει ότι πολλοί που υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης, από χθες, καταμαρτυρούν στην κυβέρνηση ακραίο προεκλογικό λαϊκισμό. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Ραγκούσης, προσπαθεί να κρύψει ότι δεν έκανε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αισχροκέρδεια και για να φορολογήσει τους κολοσσούς. «Με αυτό το μέτρο, θα φτιάξετε 4 με 4,5 εκατομμύρια που θα τους είναι αδιάφορο. Θα φτιάξετε και άλλα 4 με 4,5 εκατομμύρια πολίτες που θα του εξοργίσετε ακόμα πιο πολύ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση του Γιάννη Οικονόμου τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Ραγκούσης είπε: «Υπομονή. Την Τετάρτη θα ξέρετε τι θα ψηφίσουμε και θα ακούσετε όλα όσα έχουμε να πούμε γι΄αυτό που κάνετε».

Το πολιτικό πλεονέκτημα Μητσοτάκη

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, απάντησε στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια.

Στην θέση ότι «η κυβέρνηση για να ελέγξει τα ΜΜΕ, επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση και εξαιτίας αυτού ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν το πολιτικό πλεονέκτημα», ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως «τρία και πλέον μετά τις εκλογές, όσοι επιμένουν στην άποψη αυτή, επιμένουν να αρνούνται την πραγματικότητα». Τους καλούμε, είπε ο κ. Οικονόμου να αναλογιστούν μήπως διαβάζουν λάθος την πραγματικότητα. «Πρέπει να αναλογιστούν μήπως τελικά το πολιτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι κράτησε την κοινωνία και την πατρίδα όρθια, μέσα σε κρίσεις που δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ, απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην ενεργειακή κρίση, απέναντι στην ακρίβεια, απέναντι στις έξωθεν επιβουλές. Μήπως το πλεονέκτημα του Μητσοτάκη και της ΝΔ οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, μέσα σε αυτό περιβάλλον, παρουσιάζει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνει την ανεργία, έχει καταφέρει τα νοικοκυριά να πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από όλη την Ευρώπη. Μήπως οφείλεται το πολιτικό του πλεονέκτημα στο γεγονός ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις επενδύσεις και εξαιτίας του πλούτου που παράγουμε μπορούμε να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Μήπως οφείλεται το πολιτικό του πλεονέκτημα στο γεγονός ότι χώρα δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται, δεν πανικοβάλλεται εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, μια ενίσχυση που και πάλι αρνηθήκατε με την καταψήφιση των αμυντικών δαπανών».

Αλλά και για τις καταγγελίες για «φωτογραφικές διατάξεις» και για «δωράκια» στους ισχυρούς, ο κ. Οικονόμου είπε πως είναι αυτή η κυβέρνηση που έχοντας φορολογήσει τα υπερέσοδα, έχει καταφέρει να στηρίξει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και την κοινωνία και έρχεται να δώσει στήριξη σε τμήματα της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη. «Αυτή είναι η πολιτική μας γιατί ο πυρήνας της ιδεολογίας μας είναι ο πραγματισμός και ο πολιτικός ανθρωπισμός».

Η ελευθερία του τύπου

«Όταν οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα συνειδητοποιήσουν ότι στις δικτατορίες δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, θα τους παίρνουμε και εμείς σοβαρότερα. Μέχρι τότε, που στο Τσαντ ψάχνουν την ελευθερία του τύπου, ε νομίζω ότι η αντιμετώπισή μας είναι η δέουσα», σχολίασε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθυνθεί λίγο νωρίτερα στην έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση. «Κύριε Οικονόμου, μιλήσατε για την κατάταξη 108. Στις 7.7.2022, οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ξέρετε με ποιους συναντήθηκαν; Από μόνη της η συνάντηση πιστοποιεί τη φερεγγυότητά τους. Συναντήθηκαν με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την κ. Μέτσολα. Και έρχεστε εδώ και προσπαθείτε να τους αποδομήσετε;», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

«Επιδιώκουν ραντεβού οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, με πολλούς αξιωματούχους της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου», σχολίασε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό επανήλθε στο ζήτημα της λειτουργίας των θεσμών και της ελευθερίας του τύπου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την έκθεση της, για το κράτος δικαίου, επισημάνει διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, σε διάφορα κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Εκτός από την επισήμανση των προβλημάτων, επισημαίνει και τα θετικά βήματα. Μόλις προχθές, ο επίτροπος προϋπολογισμού αναφέρθηκε στο τι γίνεται σε μια σειρά από χώρες, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η Ελλάδα με το μνημόνιο συνεργασίας, για τη διασφάλιση της προστασίας και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων, έχει κάνει βήματα, όπως επίσης και στη συνέχιση των ερευνών, για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων, αναφέρεται στην υπόθεση Καραϊβάζ. Που αποτυπώνεται η ανησυχία ή εμπιστοσύνη ενός θεσμικού οργάνου, γιατί εμείς εκεί ελεγχόμαστε θεσμικά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις συστάσεις. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, αναδεικνύει μια σειρά από ζητήματα και προβαίνει σε συστάσεις. Καταθέτω τις συστάσεις για το κράτος δικαίου και το τύπο, σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μια σύσταση γίνεται στη χώρα μας. Για την καλύτερη προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Έχουμε άμεσα ανταποκριθεί και με την task force και με το μνημόνιο, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, και με μια σειρά άλλες παρεμβάσεις. Προφανώς και στη χώρα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν ζητήματα, δεν είμαστε όμως, ούτε τελευταίοι, ούτε κάτω από τον μέσο όρο, ούτε έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά τα οποία κραδαίνουν κάποιοι σε βάρος της κυβέρνησης, χωρίς καμία τεκμηρίωση και χωρίς να εδράζονται στην πραγματική ζωή», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Οι παρακολουθήσεις

H κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των επισυνδέσεων και της ΕΥΠ, είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και αυτά που λέει, εσείς εμπιστεύεστε τα διάφορα ρυπαρά δίκτυα, με αυτά που αναδεικνύονται. Χωρίς να σας ενδιαφέρουν ούτε οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, ούτε οι αυτουργοί, ούτε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Το μόνο που σας απασχολεί είναι να κατασκευάζετε μόνοι σας συμπέρασματα στα οποία να αποδίδετε κατηγορίες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς να σας ενδιαφέρει η τεκμηρίωση, τα πραγματικά γεγονότα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί νωρίτερα και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Ο κ. Ντογιάκος απείλησε δημοσιογράφους που βγάζουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, αποκαλύπτουν και ασκούν κριτική, για τον τρόπο που αντιδρά η δικαιοσύνη», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων», ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που «έστειλε τον 'Αδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι η κ. Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή». «Αν αυτό δεν συνιστά καταπάτηση του κράτους δικαίου, τότε τι;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών, λέγοντας: «Κύριε Οικονόμου δεν ξέρω αν χθες ήσασταν με την Αργεντινή ή τη Γαλλία. Αν ήσασταν διοργανώτρια αρχή εσείς, δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μισό στο εκατομμύριο, η Αργεντινή να πάρει κύπελλο. Ο διαιτητής θα ήταν πιασμένος, θα είχατε βάλει την ΕΥΠ να παρακολουθεί το σχεδιασμό της ομάδας, θα είχατε βάλει τον Ισίδωρο Ντογιάκο να απειλήσει τον Μέσι και αν όλα αυτά δεν έπιαναν, θα είχατε βάλει το predator να παρέμβει στο VAR.

«Μιλάτε για τον τελικό με όρους Β Τοπικού…», σχολίασε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «το παγκόσμιο κύπελλο και τον τελικό, τους ποδοσφαιριστές, κλάσεως Μέσι, προσπαθείτε να τους προσεγγίσετε με όρους Β Τοπικού, ενδεχομένως γιατί οι ορίζοντες σας οι πολιτικοί, μέχρι εκεί φτάνουν. 'Αλλο πράγμα, άλλη κλάση και ο Μέσι και ο τελικός. Μην μπερδεύεστε».

«Εγώ είπα αυτά που είπα. Εσείς βγάζετε το συμπέρασμα ότι μιλάω για Β Εθνική, για Β Τοπικό, μάλλον απορρέει το συμπέρασμα γιατί έμπλεξα εσάς, στο παγκόσμιο κύπελο. Και έτσι σας ήρθε ο συνειρμός», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Οικονόμου περί «ρυπαρών εντύπων», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είπατε ότι δίνουμε σημασία σε ρυπαρά δίκτυα. Κύριε Οικονόμου εμείς υιοθετούμε ό,τι αυτή τη στιγμή, ότι για την ΕΥΠ προέρχεται από την ΑΔΑΕ. Εννοείτε ότι η ΑΔΑΕ ανήκει σε αυτό που εσείς ονομάζετε ρυπαρό δίκτυο; Γιατί η ΑΔΑΕ, με βάση και χάρη στην οποία αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η παρακολούθηση Κουκάκη και προχές η παρακολούθηση Τέλλογλου και Κύρτσου. Η ΑΔΑΕ. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ο κ. Ράμμος, Η ελεγκτική επιτροπή που πήγε στην Cosmote. Αυτοί είναι ρυπαρό δίκτυο κύριε Οικονόμου; Πρέπει να το διευκρινίσετε αυτό».

Στον κ. Ραγκούση απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου. «Τι εννοείτε κύριε Ραγκούση ότι το έχει πει η ΑΔΑΕ; Θέλετε να διευκρινίσετε; Έχετε δήλωση; Το έχει πει ο κ. Ράμμος; Υπάρχει κάποιο χαρτί; Κάποιο έγγραφο; Τι εννοείτε; Τι εννοείτε; Εγώ λέω ότι εμείς είμαστε με τη δικαιοσύνη, ενώ εσείς υιοθετείτε, ό,τι τα ρυπαρά δίκτυα λένε, είτε για τα πρόσωπα είτε γι΄αυτούς που επηρέαζαν τις εσωκομματικές εκλογές και που πιεστικά πήγαν τον κ. Τσίπρα, μετά το Μάτι σε κότερο, είτε ο Μητσοτάκης είναι ο εγκέφαλος τα ιστορίας. Τα υιοθετείτε όλα άκριτα και λέτε ότι λέτε αυτά που λέει η ΑΔΑΕ», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Που το έχει πει αυτό η ΑΔΑΕ; Το έχει πει ο κ. Ράμμος σε εσάς;».

«Πέραν από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΑΕ, πέραν από την επιβεβαίωση της ΑΔΑΕ , από εσάς, ως κυβέρνηση, τόσο για την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη όσο και για την περίπτωση του κ. Κουκάκη», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «είναι απολύτως σαφές και τώρα αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη και καταγγέλλω ότι εσείς, ως κυβέρνηση, παρακολουθούσατε και τον κ. Τέλλογλου, και τον κ. Κύρτσο και τον κ. Χατζηδάκη με τον κωδικό 5046c. Διαψεύστε με τώρα. Πείτε μου ότι είμαι συκοφάντης και ποτέ η ΕΥΠ δεν τους παρακολούθησε. Και λέω ότι παρακολουθούσατε και τον κ. Φλώρο».

«Υπάρχει ανοιχτή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς κύριε Ραγκούση υιοθετείτε ότι άκριτα ακούγεται και από την άλλη εμείς ακούμε τη λέει η δικαιοσύνη, την οποία συνδράμουμε, οι κρατικές αρχές, όπως πρέπει και όπως οφείλουν. Έτσι γίνεται στο κράτος δικαίου και τις δημοκρατίες. Δικαιοσύνη που θα τα φέρει όλα στο φως, από το 2019 μέχρι το 2022, από το 2015 μέχρι το 2019, τα πάντα. Σεβασμός στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη. Οι κραυγές συσκοτίζουν», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Η δικαιοσύνη

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου απάντησε και στην κριτική που ασκείται για τον τρόπο αντίδρασης της δικαιοσύνης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι όταν πραγματικά αναγνωρίζεις την αξία και την ποιότητα της δικαιοσύνης, ούτε την παινεύεις ούτε την κατηγορείς. Την αφήνεις να κάνει τη δουλειά της. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, σε κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, που μας απασχολεί, από τον περασμένο Αύγουστο, μέχρι τώρα, θα δώσει τις δικές της απαντήσεις, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε, με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα μας», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «από τη δικαιοσύνη και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων περιμένουμε να φωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής, χωρίς υπόγειες διαδρομές, χωρίς εργαλειοποίηση, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν επιδιώκουν να φωτίσουν αλλά να συσκοτίσουν».

Σημαντικό βήμα διαφάνειας

Τέλος, σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που ψηφίστηκε απόψε από την ολομέλεια, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό είπε ότι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που αντιμετωπίζει παθογένειες του χθες, αντιμετωπίζει ελλείψεις και δημιουργεί προϋποθέσεις, για περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία του Τύπου και μεγαλύτερη αξιοπιστία στον τρόπο με τον οποίο θα κατανέμονται χρήματα των φορολογουμένων, στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεγράφη η σύμβαση για το Fly Over στη Θεσσαλονίκη - Μητσοτάκης: Σπουδαία μέρα για την πόλη

Γεωργιάδης: Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί 15 μεγάλα Data Centers

Χατζηδάκης: Μεταρρυθμίσεις για να πιάσουν τόπο τα κονδύλια για την ψηφιακή κατάρτιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider