Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποπομπή του αφήνει με επιστολή του ο απερχόμενος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σκούμας, μετά από την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛΑΣ που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
Ειδικότερα, ο κ.Σκούμας σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ό,τι "στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου, ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου".
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν για τα όσα αναφέρει ο απερχόμενος αρχηγός: "Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.
Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία, αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του για το θέμα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζει πως η επιστολή Σκούμα πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, μετά την ξαφνική αντικατάστασή του από το ΚΥΣΕΑ υποχρεώνει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις»
Ο κ. Σπίρτζης θέτει τα εξής τέσσερα ερωτήματα:
«1. Για ποια πρόσωπα διαφώνησαν στις τελευταίες κρίσεις με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και για ποιες ακριβώς θέσεις;
2. Σε ποιες αντισυνταγματικές, μη διαφανείς και αναξιοκρατικές ενέργειες αναφέρεται ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, σε διαφωνία με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο;
3. Ποια τα συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας που ενοχλήθηκαν από τις απόψεις του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ;
4. Πώς συνδέονται αυτά με τις προ μηνός αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ από τη Greek Mafia;».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΠΡΟΠΟ, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει: «η προπαγανδιστική τακτική να μην απαντάτε σε σοβαρότατες καταγγελίες και αποκαλύψεις είναι η συνήθης πρακτική σας. Η μη απάντηση σας αυτή τη φορά, θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του απερχόμενου Αρχηγού, κ. Σκούμα και τις μαύρες ζώνες της διακυβέρνησής σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη ζητάει εξηγήσεις για τα όσα υπονοεί ο αντικατασταθείς αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κ. Σκούμας.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους.
«Στη βάση αυτής της ίδιας ανακοίνωσης του κ. Σκούμα, πρέπει τώρα η κυβέρνηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο ίδιος ο αποδεχθείς Αρχηγός να απαντήσουν σήμερα δημόσια:
1) Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωση του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;
2) Ποια είναι τα επί λέξει "κέντρα εξουσίας" στο Υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων, ενάντια στην "απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία";
3) Ποιες είναι οι επί λέξει "ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου" του αποπεμφθέντος Αρχηγού;
4) Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα "κέντρα" να επιβάλλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;
5) Ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ