Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την νέα «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» και τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων και ειδικότερα των σχολείων, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ειδική αναφορά έγινε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, σημείωσε σχετικά ότι «αυτή η τραγωδία μπορεί να περιγράψει με τον πιο έντονο τρόπο την κακοδαιμονία του πολιτικού συστήματος. Ας μην κρυβόμαστε, υπάρχουν ευθύνες, προφανώς και υπάρχουν, αλλά για αυτόν το λόγο υπάρχουν οι δομές, οι διαδικασίες, η τεχνολογία, οι ελέγχοντες για να περιορίζουν τις συνέπειες των λαθών αυτών».
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή των υδάτων, η συζήτηση κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες:
Μετά και τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, θεωρήθηκε ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού.
Με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν σε πιθανές υποχρεωτικές συνενώσεις αλλά και στη διαπίστωση της διαχείρισης ικανότητας των ΔΕΥΑ.
Επίσης έγινε σαφές από την πλευρά Δήμων και ΔΕΥΑ πως κάνεις δεν έχει αντίρρηση σε ελέγχους και εποπτεία σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Όμως τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΔΕΥΑ εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο που αυτό το νομοσχέδιο ήρθε, την ώρα που δεν έχουν λυθεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ, όπως η υποστελέχωση σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και το ενεργειακό κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν κόστος άνω των 120 εκατ. ευρώ χωρίς να αυξήσουν την τιμή του νερού και χωρίς να επιδοτηθούν.
Τέλος, σημειώθηκε ότι η επιλογή μιας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία αντί πχ. μιας ενταγμένης στον Υπ. Περιβάλλοντος Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, είναι βέβαιο πως θα προσθέσει περαιτέρω γραφειοκρατία και θα αφαιρέσει την ευελιξία και τη νομοθετική ευχέρεια που ένας τέτοιος φορέας πρέπει να έχει, προκειμένου να σταθεί αρωγός δίπλα στους παρόχους ύδατος
Σε ότι αφορά τη διενέργεια προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων, αρχής γενομένης από σχολεία και νοσοκομεία, που προβλέπει τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή, η οποία προβλέπει τη σύμπραξη Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ΚΕΔΕ, ΤΕΕ και ΟΑΣΠ για τη διενέργεια των ελέγχων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για έργο κομβικής σημασίας. «Πλέον, είπε δεν θα τρέχουμε μόνοι μας αλλά αυτό θα γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα, όπως θα έπρεπε να γίνει και με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ