Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη Deutsche Bank.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», έσπευσε να συμπληρώσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», υπογράμμισε την ώρα που οι ανησυχίες για ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης στην ΕΕ φουντώνουν.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός
Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχωρεί για τρίτη διαδοχική ημέρα και έχει πλέον απωλέσει πάνω από το 1/5 της αξίας της μόνο αυτόν τον μήνα. Τα CDS -μια μορφή ασφάλισης για τους ομολογιούχους μιας εταιρείας έναντι πιθανής χρεοκοπίας της- έκαναν άλμα στις 173 μονάδες βάσης την Πέμπτη το βράδυ, από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τη μετάδοση της κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Τα ομόλογα tier one (ΑΤ1) της Deutsche Bank -μια κατηγορία assets που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα μετά την απομείωση των AT1 της Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης- επιδόθηκαν επίσης σε ραγδαίο selloff.
Μετά την ολοκλήρωση μιας αναδιάρθρωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Deutsche Bank ανακοίνωσε 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο δείκτης CET1 - ένα μέτρο της φερεγγυότητας της τράπεζας - διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης 119%.