Economist για Ελλάδα: «Είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Economist για Ελλάδα: «Είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας»
«Ο κ. Μητσοτάκης, ένας αψεγάδιαστος τεχνοκράτης, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των Βρυξελλών».

Το εγκώμιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλέκει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Greece is a European success story», δηλαδή «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας». Σε αυτό γίνεται αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τελευταία τετραετία, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης, είναι «ένας αψεγάδιαστος τεχνοκράτης, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των Βρυξελλών».

«O 55χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, που μοιάζει πολύ νεότερος, είναι γεμάτος ενέργεια και ικανοποίηση καθώς κάνει έναν απολογισμό των τεσσάρων ετών που πέρασε στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού με έναν καταιγιστικό κατάλογο επιτευγμάτων και επιτυχιών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, καθώς απαριθμεί τα αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, ότι μπορεί να είναι έτοιμος να χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει και ακόμη και τη... δουλειά του. Ωστόσο, αυτό προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις» υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά σε δύο παράγοντες που «επισκιάζουν» το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ και το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και το δυστύχημα των Τεμπών.

«Μετά το πανδαιμόνιο της διακυβέρνησης του προκατόχου του (σ.σ.: Αλέξη Τσίπρα), όταν με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η Ελλάδα έφτασε κοντά στην αποπομπή από το ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια τεράστια ανακούφιση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σταθερά κατευνάσει την ένταση με τη γειτονική του Τουρκία: η εσπευσμένη βοήθεια προς τα θύματα του σεισμού του Φεβρουαρίου εκεί ήταν έξυπνη αλλά είχε και ανθρωπιστικό χαρακτήρα» υπογραμμίζει το άρθρο.

«Ο ίδιος έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος, χάρη σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Έχει περικόψει τη φορολογία των επιχειρήσεων, έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και παρόλα’ αυτά έχει καταφέρει να μειώσει τον υψηλότατο δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τα ονομαστικά έσοδα ταχύτερα από τα ονομαστικά έξοδα. Επί των ημερών του, πέρυσι η Ελλάδα αναπτύχθηκε σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και προβλέπεται να υπερτερεί και φέτος. Μια σταθερή ροή επενδύσεων από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων από γνωστές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον μια από τις ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης. Πριν από ένα χρόνο, μάλιστα, η Ελλάδα παρήγαγε την πρώτη της νεοφυή επιχείρηση "μονόκερο", μια αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα με την ονομασία Viva Wallet. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τον περασμένο Αύγουστο οι πιστωτές της Ελλάδας της επέτρεψαν να εγκαταλείψει τους μηχανισμούς επιτήρησης που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια, αφότου η χώρα αναγκάστηκε να παρακαλέσει για μια σειρά από τεράστια πακέτα διάσωσης, τα οποία αποπληρώνονται πρόωρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές με τον κανονικό τρόπο, πληρώνοντας ένα spread (διαφορά απόδοσης) μικρότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το γερμανικό, περίπου το ίδιο με αυτό της Ιταλίας. Το ελληνικό spread κορυφώθηκε το 2015 περίπου στο δεκαπλάσιο του σημερινού επιπέδου. "Κάναμε πολύ καλή δουλειά σε πολύ δύσκολους καιρούς", λέει ο κ. Μητσοτάκης - χωρίς μετριοφροσύνη, ίσως, αλλά με ακρίβεια» προστίθεται μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ, η υποκρισία αποτελεί ταυτοτικό του στοιχείο

Οικονόμου: Tρία σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη

ΣΥΡΙΖΑ: Διεγράφη ο Βασίλης Μίγας μετά από ανάρτηση για τον Αλέξη Γεωργούλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider