«Εμείς υπάρχουμε ακριβώς για να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, ότι δεν είναι μονόδρομος η κυρίαρχη πολιτική», υπογραμμίζει, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Σοφία Σακοράφα. Εναλλακτική πρόταση που αποδεικνύεται από την κατάθεση συγκεκριμένων, υλοποιήσιμων προτάσεων «για τα θέματα που καίνε σήμερα την ελληνική κοινωνία», προσθέτει η αντιπρόεδρος της απελθούσας Βουλής.
Με την ταυτόχρονη επισήμανση δε, ότι, «μια κυβέρνηση χωρίς απόφαση ρήξης απλώς θα ανακυκλώνει και θα επιδεινώνει τη βαριά νοσηρή κατάσταση της χώρας», η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη εγκαλεί «κόμματα που αυτοαποκαλούνται προοδευτικά ή και αριστερά, ακόμη και αντισυστημικά» ότι «υπηρετούν στην ουσία πολιτικές του άλλου, δήθεν αντίθετου, φάσματος».
Με διπλό μέτωπο, τέλος, τόσο κατά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας όσο και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός έχει ζήσει πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι αυτό το αφήγημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη». Και συμπληρώνει: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακολουθεί σταθερά μία πορεία που δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια "νομιμοφροσύνης", υποταγής και συμβιβασμού, απέναντι, ακριβώς, στα συμφέροντα και τους μηχανισμούς που καταδυναστεύουν τη χώρα».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της τέως αντιπροέδρου της Βουλής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Σοφίας Σακοράφα:
ΕΡ: Πώς αυτοπροσδιορίζεται, κυρία Σακοράφα, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη; Ως κόμμα διαμαρτυρίας ή ως κόμμα με κυβερνητική πρόταση;
ΑΠ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει σημασία πώς αυτοπροσδιορίζεται ένα κόμμα, αλλά ποιο είναι το πραγματικό αποτύπωμα που αφήνει με την παρουσία και τη δράση του. Αρκετά συχνά, το κυρίαρχο σύστημα, και στην πολιτική και στην ενημέρωση, επιδιώκει με την ετικέτα «κόμμα διαμαρτυρίας» να ακυρώσει και να υπονομεύσει όποιον θεωρεί σαν επικίνδυνο αντίπαλο. Είναι εύκολο να κολλήσεις την ταμπέλα του «κόμματος διαμαρτυρίας» σε ένα κόμμα αντίστασης, προσπαθώντας να υποτιμήσεις και να αλλοιώσεις την παρουσία του στα μάτια του κόσμου. Είναι άτοπο όμως να θες να το κάνεις με το ΜέΡΑ25. Εμείς υπάρχουμε ακριβώς για να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, ότι δεν είναι μονόδρομος η κυρίαρχη πολιτική. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις για τα θέματα που καίνε σήμερα την ελληνική κοινωνία: για τα κόκκινα δάνεια και τα funds, για το ληστρικό χρηματιστήριο ενέργειας, για τα εργασιακά δικαιώματα, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και τόσα άλλα. Όποιος έχει τη διάθεση να δει το πρόγραμμα του ΜέΡΑ 25, θα διαπιστώσει αμέσως ότι είμαστε πολύ μακριά από ένα κόμμα που δήθεν περιορίζεται στη διαμαρτυρία.
ΕΡ: Ποια, αλήθεια, είναι, στις μέρες μας, η διαχωριστική τομή στην πολιτική βεντάλια; Αριστερά-Δεξιά; Πρόοδος-συντήρηση; Συστημικό-αντισυστημικό;
ΑΠ: Θα πω πάλι ότι πρέπει να βλέπουμε την ουσία και όχι τις ταμπέλες. Κόμματα που αυτοαποκαλούνται προοδευτικά ή και αριστερά, ακόμη και αντισυστημικά, υπηρετούν στην ουσία πολιτικές του άλλου, δήθεν αντίθετου, φάσματος. Το πραγματικό εθνικό ζήτημα είναι γνωστό σε όλους. Είναι η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η υποταγή σε επιβεβλημένες πολιτικές, που εφαρμόζονται καταστρατηγώντας κάθε κανόνα Δημοκρατίας. Οι πολιτικές αυτές επιβάλλονται είτε από τον εξωτερικό παράγοντα είτε από την κυρίαρχη ελληνική ολιγαρχία, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Για μένα αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική τομή: η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην οικονομία και παντού, προς όφελος της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.
ΕΡ: Οι πρώτες ημέρες προεκλογικής αντιπαράθεσης κύλησαν με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να έχει σκληρή αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με δεδομένο, όμως, ότι δύο φαίνεται να είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας, αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς δεν ευνοούν τον κ. Μητσοτάκη;
ΑΠ: Κατ΄αρχήν, θα μου επιτρέψετε να μην ακολουθήσω το σενάριο περί αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη. Ο ελληνικός λαός, εξάλλου, έχει ζήσει πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι αυτό το αφήγημα. Στην πράξη, σημαίνει κατάχρηση των δημοκρατικών διαδικασιών για τη νομή της εξουσίας από μία κλειστή ομάδα που λειτουργεί με δύο και μόνο πυλώνες: τη στενή ιδιοτέλειά της και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, και εντός και εκτός της χώρας. Η με οποιονδήποτε τρόπο - και πάντως όχι με δημοκρατικό εκλογικό σύστημα - επίτευξη της αυτοδυναμίας ανοίγει το δρόμο για ανελέητη λαφυραγώγηση του κράτους και της κοινωνίας, για χάρη αλλότριων συμφερόντων. Αυτό ακριβώς ήταν η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από την άλλη, η περίφημη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρχει σαν κενός λόγος. Και χωρίς προγραμματικές συμφωνίες είναι απλώς ένας κενός λόγος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακολουθεί σταθερά μία πορεία που δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια «νομιμοφροσύνης», υποταγής και συμβιβασμού, απέναντι, ακριβώς, στα συμφέροντα και τους μηχανισμούς που καταδυναστεύουν τη χώρα. Αν αυτά είναι τα δεδομένα, λοιπόν, από εμάς μόνο «σκληρή αντιπαράθεση» μπορούν να περιμένουν.
Εμείς, το ΜέΡΑ25, κάναμε το χρέος μας, ενόψει των εκλογών, υπερασπιζόμενοι ουσιαστικά και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που αποτελεί απαράβατη αρχή για την ελληνική Αριστερά. Αρκετούς μήνες πριν, καταθέσαμε δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις, τα γνωστά '7+1 Σημεία' προς όλα κόμματα που θέλουν να αυτοορίζονται ως προοδευτικά, για να υπάρξει διάλογος και η όποια προγραμματική συμφωνία πριν τις εκλογές. Τα θέσαμε σαν βάση διαλόγου και όχι σαν απαράβατους για εμάς όρους. Όμως, δεν υπήρξε καμία, απολύτως καμία, ανταπόκριση. Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι, στην ουσία, αυτό είναι που «ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη»!
ΕΡ: Ποιοι, εν τέλει, είναι για σας οι απολύτως αναγκαίοι όροι συμμετοχής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη, σε μια κυβέρνηση;
ΑΠ: Είπα και προηγουμένως ότι δεν θέσαμε τα '7+1 Σημεία σαν απαράβατους όρους. Με βάση αυτά, θα μπορούσαν - και θα έπρεπε - να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα σημεία κοινής συμφωνίας, πριν τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή σε κάποια κυβέρνηση δεν αποτελεί αυτοσκοπό για το ΜέΡΑ25.
Για εμάς ένας είναι ο αναγκαίος όρος: Η κατάσταση της χώρας, ιδίως μετά τα μνημόνια, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, που φέρνουν καταστροφικά αποτελέσματα, και για τη χώρα και για την κοινωνία. Γι' αυτό μιλάμε για Ρήξη. Μια Κυβέρνηση χωρίς απόφαση ρήξης απλώς θα ανακυκλώνει και θα επιδεινώνει τη βαριά νοσηρή κατάσταση της χώρας. Και ρήξη εννοούμε πρώτα απ' όλα εκείνη με τα συμφέροντα της διεθνούς και εγχώριας ολιγαρχίας. Όσοι συκοφαντούν το ΜέΡΑ25, απλώς υπερασπίζονται αυτά τα συμφέροντα και θέλουν να τα υπηρετήσουν. Εμείς λέμε ότι Όλα μπορούν - και πρέπει - να γίνουν αλλιώς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ