Η Βρετανία απευθύνθηκε σε ομάδα ευρωπαϊκών χωρών ζητώντας τους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους βεληνεκούς έως 300 χιλιόμετρα, κάτι που θα αποτελούσε ένα ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.
Η έκκληση για ανταπόκριση από εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν τέτοιου είδους πυραύλους συμπεριελήφθη σε μια προκήρυξη που ανάρτησε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία- μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Βρετανία, Νορβηγία , Ολλανδία, Δανία και Σουηδία-που ιδρύθηκε για να στέλνει όπλα στο Κίεβο.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται το ταμείο, ζήτησε από τις εταιρείες να έρθουν σε επαφή αν είναι σε θέση να προμηθεύσουν πυραύλους που μπορούν να εκτοξεύονται από ξηράς, θαλάσσης και αέρος με ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 20 και 490 κιλών.
Η προκήρυξη περιείχε και άλλες ελκυστικές απαιτήσεις, όπως «χαμηλή πιθανότητα αναχαίτισης», «ικανότητα σχεδιασμού αποστολής» και «μέθοδοι διείσδυσης της αεράμυνας για την αύξηση της πιθανότητας επιτυχούς κρούσης». Η προκήρυξη ανέφερε ότι οι εταιρείες που θα απαντήσουν θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή από τις 5 Ιουνίου.
Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για να σταλούν πύραυλοι με αυτές τις δυνατότητες στην Ουκρανία.
Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την προκήρυξη προμηθειών νωρίτερα σήμερα.
Η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες αύξησαν τις υποσχέσεις τους για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εφέτος.
Η Βρετανία είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι ενδέχεται να στείλει 14 από τα κύρια άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία. Άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας δεσμεύτηκαν στη συνέχεια να προμηθεύσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης.
Ο Γιούριι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για τις προσπάθειες της Βρετανίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά ότι η Ουκρανία επί μήνες απευθύνει εκκλήσεις προς τις δυτικές κυβερνήσεις να την προμηθεύσουν με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
«Θα καλωσορίζαμε κάτι τέτοιο αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναλάμβανε ηγετικό ρόλο στο θέμα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με τον ίδιο τρόπο που το έπραξαν με τα κύρια άρματα μάχης Challenger 2» είπε ο Σακ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ