Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτησε, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν -Προς νέα μάχη σε β' γύρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτησε, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν -Προς νέα μάχη σε β' γύρο
Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι εκλογές στην Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%. Καθοριστικές οι ψήφοι του τρίτου υποψηφίου, Σινάν Ογάν. Στις 28 Μαΐου ο β' γύρος.

Τελευταία ενημέρωση 11:40

Αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη για να βάλουν τέλος στην εικοσαετή κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία θα είναι οι αντίπαλοί του κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού οι επιδόσεις του ήταν καλύτερες απ' ό,τι προβλεπόταν.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, έχοντας το 49,4%. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων και οι ψήφοι του θα είναι καθοριστικές για τον δεύτερο γύρο.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, μόλις τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά είναι έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν χρειαστεί. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, μην έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη οι ψήφοι του εξωτερικού.

Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι η άνοδος των εθνικιστών, καθώς το άθροισμα των ψήφων της Μεραλ Ακσενέρ, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του Σινάν Ογάν, ξεπερνούν πλέον το 25%. Δηλαδή, 1 στους 4 ψηφοφόρους στην Τουρκία ψηφίζει ένα εθνικιστικό κόμμα.

Τις 15 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση.

Έτοιμος για δεύτερο γύρο ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ωστόσο μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

«Μολονότι τα [επίσημα] αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε στους οπαδούς στην Άγκυρα. «Θα σεβαστούμε [το αποτέλεσμα] αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, υποστήριξε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

Ευχαρίστησε τους οπαδούς του και τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ» στις εκλογές –το ποσοστό της δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά εκτιμάται πως έφθασε ως ακόμη και το 90%–, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.

«Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου».

Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται τη νίκη «στον δεύτερο γύρο»

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την αντιπολίτευση, έχασαν και οι δημοσκοπήσεις. Μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda έδειχνε τον Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Έπαιξε το χαρτί του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και του βγήκε

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει «κάστρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider