Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Κικίλια - «Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Κικίλια - «Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο πρωθυπουργός
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Με θέμα τον μακροχρόνιο σχεδιασμό σχετικά με τις επενδύσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, την πρόληψη, την άμεση αντίδραση και τη βέλτιστη διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο με περισσότερα εναέρια μέσα και δράσεις πρόληψης. Να ζητήσω έστω και τώρα την απαραίτητη συνεργασία όλων των δήμων στα πλαίσια του συντονισμού υπό την επίβλεψη του υπουργείου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, «μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης».

«Έχει δίκιο ο Υπουργός να λέει ότι θα έχουμε πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Το «κλειδί» πάντα είναι η έγκαιρη και η γρήγορη παρέμβαση και σε αυτόν τον τομέα θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ζήτησε από όλους τοους εμπλεκόμενους να βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

«Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις», υπογράμμισε ενώ αναφερόμενος στην προστασία των πολιτών τόνισε ότι «έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Να επαναλάβω το αυτονόητο: ότι όταν στέλνεται ένα μήνυμα «112» είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία, οπότε οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός. «Να ευχαριστήσω από καρδιάς, όχι μόνο τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το πόσοι ήταν πριν από τρία χρόνια. Συμμετέχουν κι αυτοί πολύ ενεργά σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα ένα φαινόμενο το οποίο ξέρουμε ότι θα είναι μαζί μας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το σχέδιο δράσης της χώρας και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ενώ στη σύσκεψη συμμετέχουν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης,ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ακολούθησε σύσκεψη των επιχειρησιακών στελεχών με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργείο ΚΚΠΠ, τις προηγούμενες ημέρες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου ενώ συνεχίζονται οι συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις παρεμβάσεις πρόληψης, και ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών τη θερινή περίοδο.

Παράλληλα, πριν από δύο ημέρες ξεκίνησε το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα με την πρώτη αποστολή από τη Ρουμανία να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μάλτα) θα βρίσκονται στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με σκοπό να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της χώρας μας, με έμφαση στην άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κικίλιας: Εθνική προσπάθεια για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, δάση και περιουσίες - Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

Μητσοτάκης: Δεν υποσχόμαστε θαύματα, μόνο σκληρή κι επίμονη δουλειά

gazzetta
gazzetta reader insider insider