Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η θερμή χειραψία και ο διάλογος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η θερμή χειραψία και ο διάλογος
Ολοκληρώθηκε λίγα μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η πρώτη κατ' ιδίαν επικοινωνία των δύο ηγετών σχεδόν 16 μήνες μετά από το «ραντεβού» κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

Ολοκληρώθηκε λίγα μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η πρώτη κατ' ιδίαν επικοινωνία των δύο ηγετών σχεδόν 16 μήνες μετά από το «ραντεβού» κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

Η συνάντηση των δύο αντρών κράτησε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα». Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια», τονίζεται ακόμα.

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», ανέφερε ο Ερντογάν, με τον Μητσοτάκη να απαντάει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Οι προσδοκίες και τα «καυτά» θέματα

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο ορόσημο της Τετάρτης, με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές, μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ.

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές.

Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Συμμαχίας.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα.

Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Σου δίνω, μου δίνεις και πλέον η... μπάλα στην Ουάσινγκτον

O Ερντογάν ευχήθηκε «καλή τύχη» στον Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider