Συμφωνία για τα σιτήρα: Προθεσμία 3 μηνών από τη Ρωσία στον ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία για τα σιτήρα: Προθεσμία 3 μηνών από τη Ρωσία στον ΟΗΕ
Τη Δευτέρα η Μόσχα «πάγωσε» τη συμμετοχή της στη συμφωνία με την Ουκρανία και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Προθεσμία 3 μηνών έδωσε η Ρωσία στον ΟΗΕ για την «σωστή» εφαρμογής της συμφωνίας σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τονίζοντας πως αλλιώς δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αναβίωση της συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Σαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη πως «ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα επί της συμφωνίας Εάν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση του θέματος».

Πως φτάσαμε εδώ;

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Μόσχα «πάγωσε» τη συμμετοχή της στη συμφωνία με την Ουκρανία και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στον απόηχο των επιθέσεων με drones από δυνάμεις του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε δηλώσει πως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «θα πληρώσουν το τίμημα» της απόφασης της Ρωσίας.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους. Η συμμετοχή σε αυτή τη συμφωνία «αποτελεί μια επιλογή. Αλλά οι άνθρωποι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Απέκρουσε 37 από τις 63 επιθέσεις στις νυχτερινές επιδρομές της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider