Γεωργιάδης για 46χρονο διανομέα: Η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γεωργιάδης για 46χρονο διανομέα: Η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας
«Εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τελευταία ενημέρωση: 12:29

Στον θάνατο ενός 46χρονου διανομέα στη Χαλκίδα, που πέθανε από θερμοπληξία εν μέσω καύσωνα την Παρασκευή, αναφέρθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στο περιστατικό η α έκανε έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

«Ο άνθρωπος αυτός, ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιστατικό διερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως όμως είπε, «εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου». Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα.

Μιλώντας για την προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή, είναι ανθρώποι με δικαιώματα, είναι άνθρωποι με οικογένειες, η ζωή τους έχει αξία και δεν τίθεται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν σήμερα κάποιος δουλεύει σε εξωτερικές εργασίες με αυτές τις συνθήκες θα κινδυνέψει η ζωή του, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Απαντώντας στο θέμα για το εάν η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη υποστήριξε ότι δεν ισχύει λέγοντας ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 70.000. «Η ιδέα ότι το κράτος μπορεί να είναι πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια επιχείρηση δεν είναι μια πραγματική ιδέα. Η ιδέα ότι τους καλύπτει το κράτος είναι ψευδής. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχονται σε πρώτο χρόνο», σημείωσε λέγοντας ότι «η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας».

O υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι γενικά τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα τηρήθηκαν ενώ στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση δεν τηρεί τα μέτρα τότε επιβάλλονται πρόστιμα της τάξεως των 2.000 ευρώ.

Αναφερόμενος επίσης στους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις και παραλίες υποστήριξε ότι δεν μπορείς να σταματήσεις το σύνολο της οικονομικής δραστηρίοτητας, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για κάθε εργασία.

«Τήρηση στις δεσμεύσεις προς τους δανειστές»

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τους στόχους που έχει με την παρουσία του στο υπουργείο Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»«.

«Όσο η χώρα μας επιστρέφει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θέλει να επιστρέψει στην εργασία αυτά που ο κόσμος της εργασίας δικαιούται να έχει. Αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο λογικό, τηρώντας τις δεσμεύσεις στους δανειστές μας. Η επιστροφή των τριετιών και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, το "Μέγα Δισκοπότηρο" για την ΓΣΕΕ είναι αυτά που μπορούμε να θίξουμε εφόσον ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 9%. Δηλαδή, αφού επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύουμε αυτά που πετυχαίνουμε στην οικονομία».

Σε ερώτηση πώς εξηγείται ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 11% υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης αφού σημειώνει την εν λόγω διαπίστωση επισημαίνει ότι μπορεί και η χαμηλή αμοιβή να επηρεάζει σημειώνοντας ότι πρέπει να ανέβει. «Στον τουρισμό που αυξήθηκε ο μέσος μισθός, σιγά-σιγά το πρόβλημα θεραπεύτηκε σε ένα βαθμό. Κι εκεί που έγιναν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις, στην Μήλο, ή στην Σαντορίνη, το πρόβλημα λύθηκε», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, «όπου έχουμε νόμιμη αύξηση του μισθού κι όχι «μαύρη» εργασία, παρατηρείται βελτίωση», ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε: «Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός μας στόχος της τετραετίας, αν εφαρμόσουμε σωστά τη νομοθεσία και την επιμόρφωση, θα συναντήσει ο μέσος μισθός την πραγματική ανάγκη της σημερινής αγοράς εργασίας».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει αποφασισμένος να λάβει μέτρα ώστε να παταχθεί η μαύρη εργασία στον κλάδο των επαγγελματιών, των ηλεκτρολόγων κλπ.

«Δεν γίνεται διαφορετικά. Η ψηφιακή κάρτα, λόγου χάρη, όταν εφαρμοστεί σωστά και στην αγορά εργασίας, θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο στα χέρια του κράτους για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας», αναφέρει ο υπουργός. Την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι δεν θέλει να υπάρχει απλήρωτη υπερωρία ούτε κατά ένα δευτερόλεπτο. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά εργασίας: Χαμηλές αμοιβές, αδυναμία εξέλιξης και έλλειψη κινήτρων για τις Ελληνίδες

Μαρινάκης για ψήφο αποδήμων: Στοίχημα αξιοπιστίας η στάση των κομμάτων και των βουλευτών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider