Εκλογές στην Ισπανία: Προς νίκη το PP του Φεϊχόο - «Μπάσιμο» του Vox στην κυβέρνηση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
 Εκλογές στην Ισπανία: Προς νίκη το PP του Φεϊχόο - «Μπάσιμο» του Vox στην κυβέρνηση;
Πρώτη θέση για το συντηρητικό Partido Popular του Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχόο και ήττα για τον Πέδρο Σάντσεθ στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Τελευταία ενημέρωση: 22:40

Έκλεισαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν πως το συντηρητικό Partido Popular (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχόο κερδίζει την πρώτη θέση χωρίς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα exit polls, το PP φαίνεται πως λαμβάνει περίπου 150 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 βουλευτών, ενώ το ακροδεξιό Vox του Σαντιάγκο Αμπασκάλ θα λάβει περίπου 31 έδρες, σύμφωνα με έρευνα της GAD3.

Οι σοσιαλδημοκράτες του -απ' ό,τι φαίνεται απερχόμενου πρωθυπουργού- Πέδρο Σάντσεθ. φαίνεται να κερδίσουν 112 έδρες, μετέδωσε το Bloomberg.

Το αριστερό κόμμα της Γιολάντα Ντίαζ φαίνεται να εξασφαλίζει από 27 έως 31 έδρες.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση της Sigma Dos για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ισπανίας έδειξε ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αμφίρροπο, δείχνοντας πως ότι το PP θα λάβει 145 έως 150 έδρες με το Vox να λαμβάνει 24 έως 27 έδρες.

Με τα δεδομένα αυτής της δημοσκόπησης, εν δυνάμει συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο αν κερδίσει τον ανώτατο αριθμό εδρών της πρόβλεψης.

Εάν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενδέχεται να δυσκολευτούν να κερδίσουν πρόσθετη υποστήριξη από μικρότερους σχηματισμούς και η Ισπανία θα μπορούσε να οδεύσει προς πολιτικό αδιέξοδο.

Σημειώνεται πως εφόσον το Vox μπει στην κυβέρνηση θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία μετά από την πτώση του δικτάτορα Φράνκο.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 21,2% των ψήφων, το PSOE του Σάντσεθ συγκεντρώνει 32,8% επί των εγκύρων, ενώ το PP το 29,8%.

Σημειώνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα στην Ισπανία προέρχονται από την καταμέτρηση ψήφων μικρότερων κοινοτήτων και δεν είναι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η συμμετοχή φαίνεται να κινείται προς το 68,5%, ελαφρώς πιο πάνω από τη συμμετοχή στις εκλογές του 2019, εν μέσω του καύσωνα του οποίου διεξήχθη η σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ισπανία, με θερμοκρασίες κοντά και άνω των 40 βαθμών Κελσίου στη χώρα.

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider