«Λάθος» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του περί παραχώρησης εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία, προκειμένου η πρώτη να ενταχθεί στο NΑΤO, ο διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, που προκάλεσε εχθές έντονες αντιδράσεις.
«Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», ανέφερε χθες ο Στίαν Τζένσεν, στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.
Σε νέα του συνέντευξη σήμερα στη VG, σύμφωνα με το CNBC, ο Τζένσεν τόνισε πως «η δήλωσή μου για αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω έτσι. Ήταν λάθος». Παράλληλα, επανέλαβε πως οποιαδήποτε απόφαση είναι αποκλειστικά της Ουκρανίας και πως το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση της υποστήριξης του Κιέβου.
Η χθεσινή αναφορά προκάλεσε έντονη αντίδραση από πλευράς της Ουκρανίας, μέσω του συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Χ (Twitter), χαρακτήρισε γελοία την πρόταση και έκανε λόγο για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας».
«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές», ανέφερε.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη της προκειμένου να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Πολλοί σχολιάζουν ότι (σ.σ. η αντεπίθεση της Ουκρανίας) πηγαίνει λίγο πιο αργά από ό,τι περίμεναν. Θα ήθελα να προσθέσω έναν τόνο αισιοδοξίας σε αυτό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στο ξέσπασμα του πολέμου υπήρχε η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός εβδομάδων και ημερών», ανέφερε στη VG. «Αυτό δεν έχει συμβεί. Έχει επιδείξει ηρωική προσπάθεια ενάντια στην ανώτερη δύναμη. Το θέμα τώρα είναι πόσα εδάφη μπορεί να πάρει πίσω η Ουκρανία», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ το 2023 δεσμεύτηκαν για ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στον τομέα ασφάλειας».