Η Ινδία απέλασε υψηλόβαθμο Καναδό διπλωμάτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ινδία απέλασε υψηλόβαθμο Καναδό διπλωμάτη
Ο καναδός πρεσβευτής στο Νέο Δελχί εκλήθη και του γνωστοποιήθηκε η απόφαση για την απέλαση, ανέφερε σε δήλωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πως διέταξε έναν υψηλόβαθμο καναδό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, μερικές ώρες μετά την απέλαση από την Οτάβα ενός ινδού διπλωμάτη στο πλαίσιο της υπόθεσης του φόνου ενός αυτονομιστή σιχ κοντά στο Βανκούβερ.

Η απόφαση του Νέου Δελχί αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία για την ανάμιξη καναδών διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις μας και για την εμπλοκή τους σε αντιινδικές δραστηριότητες», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία σε μια κλιμακούμενη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως διαθέτει «αξιόπιστα στοιχεία», τα οποία συνδέουν πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης με το φόνο που έγινε τον Ιούνιο στη Βρετανική Κολομβία.

Ο καναδός πρεσβευτής στο Νέο Δελχί εκλήθη και του γνωστοποιήθηκε η απόφαση για την απέλαση, ανέφερε σε δήλωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο διπλωμάτης κλήθηκε να εγκαταλείψει την Ινδία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

Νωρίτερα σήμερα η Ινδία είχε απορρίψει την καναδική κατηγορία ως «παράλογη» και είχε ζητήσει από την Οτάβα να αναλάβει δράση εναντίον αντιινδικών στοιχείων που επιχειρούν από το έδαφός της.

Το Λονδίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με την Οτάβα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους καναδούς εταίρους της σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» της Οτάβα ότι η ινδική κυβέρνηση είναι αναμιγμένη στο φόνο ενός αυτονομιστή ηγέτη των σιχ στον Καναδά.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους καναδούς εταίρους μας γι' αυτές τις σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσουμε περαιτέρω στη διάρκεια της συνεχιζόμενης έρευνας από τις καναδικές αρχές», πρόσθεσε.

Εξάλλου η Αυστραλία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις κατηγορίες του Καναδά που συνδέουν πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης με το φόνο του αυτονομιστή ηγέτη των σιχ Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ τον Ιούνιο στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αυστραλής υπουργού Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ.

«Η Αυστραλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της γι' αυτές τις κατηγορίες και επισημαίνει τις συνεχιζόμενες έρευνες για το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις με τους εταίρους μας. Διαβιβάσαμε τις ανησυχίες μας σε ανώτερο επίπεδο στην Ινδία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη ΓΣ του ΟΗΕ για πρώτη φορά δια ζώσης ο Ζελένσκι - «Παρών» από Μπάιντεν

ΗΠΑ: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του F-35 που αναζητούσαν επί σχεδόν 24 ώρες οι αρχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider