Στις δύο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα, όσον αφορά στην πολιτική Υγείας, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το βήμα του συνεδρίου HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: αφενός να εξασφαλιστεί η υγεία ως κοινωνικό αγαθό για όλους, αφετέρου να υπάρχει ταυτόχρονα μία ορθολογική διαχείριση στην οικονομική διάσταση.
Μιλώντας για τους βασικούς άξονες της πολιτικής τόνισε ότι για αρκετά χρόνια υπάρχει μία πλήρης ακινησία στο χώρο, κυρίως της δημόσιας υγείας αλλά και στο ΕΣΥ. «Το σύστημα υγείας παραμένει τόσο δυσκίνητο έως και ακίνητο και αυτό έχει οδηγήσει στο να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θέλουμε. Θέλουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι σύγχρονο, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Έχει σημασία αυτή η κινητικότητα, γιατί θα δώσει κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας, στην επιχειρηματικότητα, ούτως ώστε να ξανακινήσουμε ένα σύστημα που έχει ανάγκη να εκσυγχρονιστεί», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο Υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εμπλουτιστεί το ΕΣΥ με νέο προσωπικό, νέους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, αξιοποιώντας ένα τεράστιο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα στο εξωτερικό.
Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επαναπατρισμού και εμπλουτισμού του ΕΣΥ, με νέους επιστήμονες, αντλώντας από αυτό το δυναμικό που έφυγε από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως εξήγησε αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3, προγραμματίζονται κάποιες συναντήσεις με ευθύνη και πρωτοβουλία γνωστών επιστημόνων στο εξωτερικό και των Πρέσβεων της χώρας, να προσκληθούν προς ένταξη στο σύστημα Έλληνες του εξωτερικού, κορυφαίοι γιατροί, οι οποίοι δε θα έρθουν μόνο για τα χρήματα, αλλά γιατί πολλοί από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε επιστημονικούς συνεργάτες, για παράδειγμα, οι οποίοι μπορούν να έρχονται, να καθίσει κάποιος ένα χρόνο να δουλέψει στο εθνικό σύστημα και να φύγει μετά, αν θέλει. Αν θέλει να μείνει θα ακολουθούμε διαδικασίες ώστε να μπορεί να παραμείνει και ούτω καθεξής. Να γίνει δηλαδή ελκυστικό το σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
6.500 προσλήψεις το 2024
Κατά την ομιλία του στο HealthWorld , ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υλοποιηθούν 4000 προσλήψεις νοσηλευτών και περίπου 6500 νέες προσλήψεις το 2024. Αφορούν σε περίπου 1500 γιατρούς και 4500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Από τους 1500 γιατρούς, οι 250 θα είναι επίκουροι καθηγητές, με στόχο να πλαισιώσουν το σύστημα και να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο και η ποιότητα, ούτως ώστε να καταστεί ελκυστικό.
Διοικήσεις με αντικειμενικά κριτήρια
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις διοικήσεις του συστήματος, χαρακτηρίζοντάς το εν πολλοίς «αδιοίκητο». «Χρειάζεται αρθρωμένη διοίκηση. Δε μπορεί να είναι ο Υπουργός προϊστάμενος του ΕΣΥ. Χρειάζεται να υπάρξουν δομές διοίκησης, οι οποίες θα εποπτεύουν τη λειτουργία μιας πραγματικής μηχανής, που θα διοικείται μέσα από κανόνες. Σε λίγους μήνες θα υπάρχουν νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία με αντικειμενικά κριτήρια και κριτήρια ικανότητας, που θα νομοθετηθούν τις επόμενες μέρες. «Θα εισαγάγουμε σε όλες τις κλίμακες του συστήματος, σε όλα τα πεδία του τη συναξιολόγηση», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Στόχος είναι μέσα από την αξιολόγηση να βελτιώνεται συνεχώς η απόδοση.
Προϋπολογισμοί βάσει των πραγματικών αναγκών
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του συστήματος, ο Υπουργός, τόνισε ότι κάθε χρόνο πρέπει να συντάσσεται ένας προϋπολογισμός, ο οποίος πέρα από το στοιχείο της νομιμότητας, οφείλει να απεικονίζει τις πραγματικές ανάγκες ενός νοσοκομείου. Ταυτόχρονα να τυποποιηθούν διαδικασίες και να καταργηθούν οι απευθείας αναθέσεις, να καθιερωθούν θεσμικές διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Τέλος, αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του συστήματος DRG σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας και σε όλες τις ιατρικές πράξεις, το οποίο θα διασφαλίσει αντικειμενικότητα και διαφάνεια.
Όσον αφορά στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση με επιστημονικό δυναμικό και διεύρυνση του αντικειμένου της. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αναμένεται η λειτουργία της πλατφόρμας κεντρικής παραγγελιοληψίας και εκκαθάρισης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που παραγγέλνουν τα νοσοκομεία και διαχειρίζεται η ΕΚΑΠΥ.
Μιλώντας για τον ΕΟΦ, ο Υπουργός, έκανε λόγο για έναν «μεγάλο ασθενή» που θα αναγεννηθεί με ψηφιοποίηση και στελέχωση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του ΕΟΦ, προκειμένου να εξασφαλιστούν καθαροί κανόνες και προβλεψιμότητα.
Ψηφιακές εφαρμογές και έλεγχος του ΕΟΠΥΥ
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε και για τις ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), όπως ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, ο υγειονομικός χάρτης, το μητρώο καρκίνου, η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι προχωρούν πολύ ικανοποιητικά από πλευράς διαδικασιών και χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι «ο κεντρικός κινητήρας όλου του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα». Όπως χαρακτηριστικά είπε, πέραν του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης, θα οπλιστεί με ελεγκτικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των παρόχων υγείας. Μάλιστα, προανήγγειλε πως άμεσα θα αναρτηθεί διαγωνισμός, έτσι ώστε ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίου κύρους να αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών.