Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό - Στο τραπέζι μέτρα στήριξης για ενέργεια και ν/σ κατά της φοροδιαφυγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό - Στο τραπέζι μέτρα στήριξης για ενέργεια και ν/σ κατά της φοροδιαφυγής
Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως επίσης και τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια θα παρουσιαστούν, αύριο Τρίτη, από τους αρμόδιους υπουργούς, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως επίσης και τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια θα παρουσιαστούν, αύριο Τρίτη, από τους αρμόδιους υπουργούς, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά στην ατζέντα, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, β) Ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Σύσταση και οργάνωση του Ρυθμιστικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, β) Παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Οργανωσιακές αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης – Νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, β) Μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την επαγγελματική εκπαίδευση,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναδιάρθρωση δομών Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, β) Μηχανισμός εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων, β) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2022/2011 και 2022/228 για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα – Κύρωση του τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,

-Παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ερανιστικών νομοσχεδίων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους,

-Εισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την παρακολούθηση και τον συντονισμό του έργου της αναβάθμισης υφιστάμενων και της κατασκευής νέων χερσαίων συνοριακών σταθμών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ότι «αύριο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών "Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις".

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στην Κίνα όπου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί».

Επίσης, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών που θερμαίνονται από το ηλεκτρικό ρεύμα με την επισήμανση ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Χρηματικό μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Την ίδια ώρα, όπως εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ, οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή.

Οι λεπτομέρειες του μπόνους θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικώς: «Σήμερα η ΑΑΔΕ κάνει δύο βήματα μπροστά. Ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού και ένα βήμα για την αντιμετώπιση της παρανομίας, της φοροδιαφυγής. Σε σχέση με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό είναι σημαντικό ότι προχωρεί πια αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ψηφιακή πλατφόρμα για τις καταγγελίες σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Και δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ψηφιακού εκσυγχρονισμού της ΑΑΔΕ. Υπάρχουν και άλλες πολλές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε η σχετική πλατφόρμα για την λήψη ψηφιακά του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας. Η φοροδιαφυγή επίσης είναι μια μεγάλη μάχη τόσο για την ΑΑΔΕ, όσο φυσικά και για την Κυβέρνηση. Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής είναι από τις πιο βασικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο του Υπουργείου αλλά και της Κυβέρνησης αυτή την τετραετία. Έχουμε μάλιστα σχετικό νομοσχέδιο αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες, γιατί το θέμα θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε ολιστικά. Μια από τις πρωτοβουλίες, σχετίζεται με αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε. Και είναι η επιβράβευση του πολίτη όταν επωνύμως καταγγέλλει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι η λεγόμενη ‘e-appodixi’. Αλλά βεβαίως υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες. Η γενίκευση των mydata, η υποχρεωτικότητα για όλους. Φυσικά στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση συζητάει και ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν -όπως συμβαίνει σήμερα- εργοδότες, οι οποίοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ότι ο υπάλληλός τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς πάντως ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τις πληρωμές – Πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά θα το λάβουν

Το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινάει ελέγχους στους influencers

Το πακέτο εισφορών που δίνει σύνταξη πάνω απο 1.000 ευρώ - Πόσο αυξάνονται από τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider