Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέτρεψε το «shutdown»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέτρεψε το «shutdown»
η Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (87 ψήφοι υπέρ, 11 κατά) τη συμφωνία που επιμηκύνει ως τα μέσα του Ιανουαρίου τον προϋπολογισμό.

Η αμερικανική Γερουσία απομάκρυνε τον κίνδυνο για ένα επικείμενο, μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής την Τετάρτη, καθώς ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες το οποίο απέστειλε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να υπογράψει σε νόμο πριν από την προθεσμία του Σαββατοκύριακου, όπου θα έληγε η χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Reuters, η ψηφοφορία της επιμήκυνσης του προϋπολογισμού έληξε 87-11 υπέρ, και σηματοδότησε το τέλος της τρίτης φετινής δημοσιονομικής αντιπαράθεσης στο Κογκρέσο, μιας κόντρας Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικανών (αλλά και εσωκομματικά στις δύο παρατάξεις) που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας για το χρέος της άνω των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την άνοιξη. Παράλληλα η δύο φορές η κυβέρνηση έφτασε σε απόσταση αναπνοής από ένα μερικό κλείσιμο, που θα είχε διακόψει την πληρωμή για περίπου 4 εκατομμύρια ομοσπονδιακών εργαζομένων.

Η τελευταία παραλίγο διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οδήγησε στην εκδίωξη στις 3 Οκτωβρίου του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, μια εξέλιξη που άφησε τη Βουλή χωρίς πρόεδρο για τρεις εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, το αδιέξοδο δεν έχει λυθεί, απλά έλαβε παράταση δύο μηνών. Η επόμενη προθεσμία για τη Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι η 19η Ιανουαρίου, λίγες μέρες αφότου οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν για την προεδρική εκστρατεία του 2024.

Η νομοθεσία που πέρασε από της Βουλή, θα επεκτείνει τη χρηματοδότηση για στρατιωτικές κατασκευές, επιδόματα βετεράνων, μεταφορές, στέγαση, αστική ανάπτυξη, γεωργία, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και προγράμματα ενέργειας και νερού έως τις 19 Ιανουαρίου. Η χρηματοδότηση για όλες τις άλλες ομοσπονδιακές επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένης της άμυνας θα λήξει στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι επανειλημμένες διαμάχες για την παροχή χρηματοδότησης για τη διατήρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης - η πιο ουσιαστική λειτουργία του Κογκρέσου - εμπόδισαν τους νομοθέτες να ενεργήσουν σε άλλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος του Μπάιντεν για βοήθεια 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Όχημα έπεσε σε μπάρα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο - Συνελήφθη μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης

Μπάιντεν - Σι: Συμφώνησαν επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών υψηλού επιπέδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider