Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τα «φέσια» των Νοσοκομείων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τα «φέσια» των Νοσοκομείων
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ιταλία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Οδηγία 2011/7/ΕΕ).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ιταλία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Οδηγία 2011/7/ΕΕ).

Η οδηγία της ΕΕ για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία). Αν δεν τηρείται από τις δημόσιες αρχές ο εν λόγω κανόνας, αρχίζει η προδικαστική διαδικασία (προειδοποιητική επιστολή, αιτιολογημένη γνώμη) και μετά το τρίτο στάδιο, αυτό της παραπομπής στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, έφτασε αυτή η στιγμή. Και τούτο ενώ το ζήτημα των ληξιπρόθεσμών οφειλών είναι κεντρικό αίτημα των θεσμών από το καιρό των μνημονίων.

Η Επιτροπή την παραπέμπει στο Δικαστήριο λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους.

Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει το 2019. «Αυτές οι υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, ιδίως των ΜΜΕ» αναφέρει.

«Στο πλαίσιο της νόσου COVID-19 οι επιχειρήσεις αυτές διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στον ταχύ εφοδιασμό των νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν σε λειτουργία» επισημαίνει.

Σε ένα στάδιο πριν την παραπομπή βρίσκεται και ένα 2ο θέμα, που αφορά στην Ελλάδα. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα σε χωριστή υπόθεση [INFR (2023) 2027], βάσει της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών — η χωριστή αυτή υπόθεση αφορά το ζήτημα των παραιτήσεων που υπογράφηκαν από εργολάβους νοσοκομείων, οι οποίοι συμφώνησαν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την οδηγία έναντι υποσχέσεων για άμεσες πληρωμές.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη ρευστότητα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας την ανθεκτικότητα και δυνητικά παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να γίνουν πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την απασχόληση.

Η Επιτροπή παραπέμπει το Βέλγιο στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τις δημόσιες αρχές, ιδίως αυτές της Βαλλονίας.

Η Επιτροπή παραπέμπει επίσης την Ιταλία στο Δικαστήριο λόγω εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής που εξαιρεί την ενοικίαση εξοπλισμού παρακολούθησης για ποινικές έρευνες από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Η εξαίρεση σημαίνει ότι οι προμηθευτές αυτών των υπηρεσιών δεν έχουν εγγύηση πληρωμής εντός των προβλεπόμενων από το νόμο προθεσμιών και εμποδίζονται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει της οδηγίας.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 την εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη-μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Αίτημα στην Amazon για παροχή πληροφοριών στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες

ΕΕ: Η Κομισιόν ανανεώνει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια

Ρωσία: Μειωμένες 6,7% το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου οι εξαγωγές αερίου προς Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider