Γερμανία: Περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό χρέος προτείνει το κόμμα του Σολτς

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανία: Περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό χρέος προτείνει το κόμμα του Σολτς
Το κυβερνών κόμα στη Γερμανία, το SPD έχει εισέλθει  στη χρονιά των ευρωεκλογών (Ιούνιος 2024) με φιλόδοξες προτάσεις, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και αυτό την ώρα που καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις.

Το κυβερνών κόμα στη Γερμανία, το SPD έχει εισέλθει στη χρονιά των ευρωεκλογών (Ιούνιος 2024) με φιλόδοξες προτάσεις, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και αυτό την ώρα που καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις.

Σε ένα νέο έγγραφο για την ευρωπαϊκή πολιτική, η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενιαίων κανόνων για τους εργαζόμενους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Μεσοπρόθεσμα, η Ευρώπη χρειάζεται έναν κοινό μεταναστευτικό νόμο, ιδίως για την απαραίτητη πρόσληψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», αναφέρεται σε έγγραφο θέσεων που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, το οποίο οι ευρωβουλευτές σκοπεύουν να υιοθετήσουν κατά την ετήσια εναρκτήρια συνεδρίασή τους την Πέμπτη (11.01.24).

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλεγεί στην Ευρώπη στις 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ιδίως οι δεξιοί λαϊκιστές μπορούν επί του παρόντος να αναμένουν ισχυρή αύξηση των ψήφων.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολιτικά δύσκολα χρόνια στην Ευρώπη. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνουμε περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα προς μια ισχυρή Ευρώπη, και όχι μόνο σε αυτό το έτος των ευρωεκλογών», λέει ο Achim Post, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με την Post, αυτό περιλαμβάνει επίσης μια νέα μεταναστευτική πολιτική. «Η Ευρώπη θα μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει περαιτέρω την οικονομική της δύναμη μόνο αν τοποθετηθεί ως ήπειρος της μετανάστευσης και όχι ως ένωση της απομόνωσης». Ως εκ τούτου, το SPD θέλει «να φέρει ακόμη πιο έντονα στην ευρωπαϊκή συζήτηση την προσέγγιση της σύνδεσης της μεταρρύθμισης της μετανάστευσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία με τις μεταναστευτικές συνεργασίες με τις χώρες προέλευσης», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα αναμένει δύο πράγματα από αυτό: «Από τη μία πλευρά, οι κοινές συμφωνίες με χώρες προέλευσης που έχουν ρυθμίσει την πρόσβαση στην κατάρτιση και την αγορά εργασίας στην Ευρώπη μπορούν να κάνουν τις παράτυπες μεταναστευτικές οδούς να φαίνονται σημαντικά λιγότερο ελκυστικές». Από την άλλη πλευρά, αυτό θα πρέπει να αυξήσει την προθυμία των χωρών προέλευσης να δέχονται πίσω ανθρώπους που δεν έχουν καμία προοπτική παραμονής στην ΕΕ.

Οι συμφωνίες μετανάστευσης θεωρούνται από την κυβέρνηση συνασπισμού ως το κλειδί για τη ρύθμιση της μετανάστευσης στη Γερμανία. Ο συνασπισμός έχει διορίσει ειδικό εκπρόσωπο για το σκοπό αυτό.

Οι πρώτες συμφωνίες έχουν ήδη συναφθεί, για παράδειγμα με την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Γεωργία. Η συμφωνία προβλέπει απλουστευμένες διαδικασίες για εποχικούς εργαζόμενους, γερμανικές προσφορές εργασίας σε Γεωργιανούς που απασχολούνται επισφαλώς στο εξωτερικό και αυξημένες ανταλλαγές φοιτητών, ασκούμενων και ερευνητών.

Η μεταναστευτική συμφωνία με τη Γεωργία είναι η δεύτερη συμφωνία του είδους της. Η Γερμανία συνήψε την πρώτη ολοκληρωμένη διμερή συμφωνία για θέματα μετανάστευσης με την Ινδία τον Δεκέμβριο του 2022.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα, ιδίως όσον αφορά την επιτάχυνση των απελάσεων προς την Ινδία.

Το SPD ζητά περισσότερα ίδια κεφάλαια για την ΕΕ

Εκτός από το μεταναστευτικό δίκαιο της ΕΕ, η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD τάσσεται επίσης υπέρ του κοινού χρέους της ΕΕ στο έγγραφό της.

«Πρέπει να ενισχύσουμε μόνιμα τις κοινές επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρει η Post. Προκειμένου να προωθηθούν βασικές βιομηχανίες, όπως η παραγωγή κυψελών μπαταριών ή η τεχνολογία ημιαγωγών, το SPD θέλει να «προωθήσει μόνιμες ευρωπαϊκές επενδυτικές ικανότητες» και «να διαιωνίσει το πρόγραμμα βραχυχρόνιας εργασίας της ΕΕ 'SURE' με τη μορφή αντασφάλισης της ανεργίας», αναφέρει το έγγραφο.

«Οι νέοι, πρωτότυποι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι αποτελούν τη χρηματοδοτική βάση για τα έργα αυτά και ταυτόχρονα καθιστούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ λιγότερο εξαρτημένο από τα κονδύλια των εθνικών προϋπολογισμών», γράφει η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD.

Πρόσφατα είχε γίνει κάποια συζήτηση για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) ζητά περισσότερα χρήματα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εν μέρει λόγω της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το SPD, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να έρθει πιο κοντά σε ό,τι αφορά την αμυντική πολιτική.

«Ο επιθετικός πόλεμος υπογραμμίζει τη σημασία μιας ολοκληρωμένης αμυντικής ικανότητας», αναφέρει το έγγραφο.

Συνεπώς, οι αμυντικές βιομηχανίες των κρατών μελών πρέπει να συντονιστούν καλύτερα. «Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε κοινές ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τις εξαγωγές όπλων», αναφέρει το έγγραφο.

Η ΕΕ πρέπει να γίνει λιγότερο ευάλωτη σε εκβιασμούς

Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μια διαφωνία. Μια πρόταση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας για τη μεταρρύθμιση των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές όπλων έχει καθυστερήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, επειδή είναι πολύ αυστηρή για ορισμένους στον συνασπισμό. Στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για τη διστακτική στάση της Γερμανίας απέναντι στα αμυντικά έργα.

Για να καταστεί η Ευρώπη πιο ικανή να δράσει, το SPD επιθυμεί όλες οι αποφάσεις στην ΕΕ να λαμβάνονται στο μέλλον με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ισχύει «ιδίως για τα φορολογικά θέματα, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και τις αποφάσεις για την ένταξη νέων κρατών μελών», γράφει η κοινοβουλευτική ομάδα.

Μέχρι τώρα, πολλές αποφάσεις έπρεπε να λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτό οδηγεί επανειλημμένα στο να μπορεί μια χώρα να μπλοκάρει αποφάσεις και να αποσπά δισεκατομμύρια από την ΕΕ για την έγκριση.

Όπως και πριν από πέντε χρόνια, ο επικεφαλής υποψήφιος του SPD στις ευρωεκλογές είναι η νυν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. Το 2019, το SPD πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ποτέ σε ευρωεκλογές με 15,8%.

Οι ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις που θέλουν να διχάσουν και να ανατρέψουν την Ευρώπη είναι «ισχυρότερες από ποτέ», προειδοποιεί η Post. «Το γεγονός ότι το CDU και το CSU παρουσιάζονται ως το ευρωπαϊκό κόμμα, αλλά την ίδια στιγμή προσκολλώνται σε συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα μέσω της ευρωπαϊκής κομματικής τους οικογένειας, είναι ένα απαράμιλλο διπλό πρότυπο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Antetokounbros: Στην Ερμού το νέο κατάστημα των αδελφών Αντετοκούνμπο – Το όραμα των κορυφαίων αθλητών

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ΔΕΝ είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

gazzetta
gazzetta reader insider insider