Ρώσοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Μπορίς Ναντιέζντιν. Μεταξύ τους είναι και υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι. Η έκκλησή τους είχε ανταπόκριση καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πόλεις της Ρωσίας αλλά και του εξωτερικού, όπου διαμένει σημαντικός αριθμός Ρώσων, σχηματίσθηκαν ουρές στα σημεία συγκέντρωσης υπογραφών για τη στήριξη του υποψηφίου. Φωτογραφίες και βίντεο με τις ουρές ανάρτησε ο ιστότοπος Meduza, η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe και ο ιστότοπος της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.
Ο ηλικίας 60 ετών Ναντιέζντιν, ο οποίος είναι υποψήφιος του κόμματος «Πρωτοβουλία των πολιτών», τάσσεται ανοιχτά κατά του πολέμου και δημόσια κατά της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, που ετοιμάζεται να γίνει για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον νόμο, για να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου του 2024 ο Ναντιέζντιν, πρέπει να συγκεντρώσει έως τις 25 Ιανουαρίου 100.000 υπογραφές Ρώσων ψηφοφόρων, τουλάχιστον σε 40 περιφέρειες της χώρας.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έδωσε την άδεια στον Ναντιέζνιν να συγκεντρώσει υπογραφές για την υποψηφιότητά του στις 28 Δεκεμβρίου του 2023. Στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον μετρητή στον ιστότοπο του Ρώσου πολιτικού, είχαν συγκεντρωθεί 13.000 υπογραφές. Δύο ημέρες αργότερα οι υπογραφές έφθασαν τις 25.000, ενώ το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου τις 70.000. Η τελευταία καταμέτρηση σύμφωνα με τον ιστότοπο Meduza έδειχνε 83.300 υπογραφές.
Η υποψηφιότητα του Ναντιέζντιν είχε προκαλέσει διαφωνίες στους κόλπους της ρωσικής αντιπολίτευσης, αλλά πολλοί εκπρόσωποί της πλέον καλούν τώρα τον κόσμο να βάλει την υπογραφή του για την υποψηφιότητα του Ναντιέζντιν, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως νόμιμη μορφή διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ιστότοπος Meduza αναφέρει ότι μεταξύ των πολιτικών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νεντιέζντιν είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, η Λιουμπόφ Σόμπολ (συνεργάτης του Ναβάλνι), η Γιεκατερίνα Σούλμαν, και ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, όπως και η δημοσιογράφος από το Ρζεβ Γιεκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία μόνη της είχε αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρία ως υποψήφια με ατζέντα κατά του πολέμου. Στα τέλη του περασμένου έτους η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκε να καταχωρίσει την υποψηφιότητα της Ντουντσόβα καθώς όπως ισχυρίσθηκε βρήκε λάθη στις αιτήσεις που είχε υποβάλει. Η Ντουντσόβα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Τη δεκαετία του 1990, ο Ναντιέζνιν εξελέγη βουλευτής στο δημοτικό συμβούλιο του Ντολγκοπρούντιι στην περιφέρεια της Μόσχας και το 1997-1998 διετέλεσε σύμβουλος του Ρώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριγιένκο. Το 1999, ο Ναντιέζντιν εξελέγη στην Κρατική Δούμα με τη λίστα της «Ένωσης Δεξιών Δυνάμεων», όπου έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της παράταξης του κόμματος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2003. Από το 2019, είναι μέλος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων της αστικής περιφέρειας Ντολγκοπρούντνιι. Πηγή του ιστότοπου Meduza που πρόσκειται στο Κρεμλίνο επεσήμαινε ότι κανένας από τους υποψήφιους που τάσσονται κατά του πολέμου δεν θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο «με κανένα σενάριο». Παράλληλα κύκλοι της προεδρίας θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες , δηλαδή δεν θα προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ