Παρέμβαση Γ. Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρέμβαση Γ. Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ομιλία του επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση. Τα εν λόγω θέματα αποτελούν βασική προτεραιότητα για το διεθνή οργανισμό, καθώς είναι προβλήματα που διαπιστώνονται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ομιλία του επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση. Τα εν λόγω θέματα αποτελούν βασική προτεραιότητα για το διεθνή οργανισμό, καθώς είναι προβλήματα που διαπιστώνονται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τη δυνατότητα να προβάλει στη Νέα Υόρκη την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, αλλά και τη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης των Ωκεανών (Our Ocean Conference) στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου.

Ακολουθεί η ομιλία του:

«Κύριε πρόεδρε, γενικέ γραμματέα, εξοχότατοι, συνάδελφοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Συνεργατικής Δημοκρατίας της Γουιάνας στα Ηνωμένα Έθνη για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή συζήτηση. Δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο που να μην αλληλεπιδρά με άλλες. Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και οι δύο από κοινού απειλούν τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αφορά αποκλειστικά μια χώρα ή μια περιοχή. Η κατάρρευση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Ουκρανία απειλεί την αλυσίδα σιτηρών συνολικά και η ταχεία τήξη των πάγων στην Ανταρκτική επηρεάζει τον πλανήτη. Και αυτό, ενώ περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προβλέπεται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας το 2030.

Η Μεσόγειος Θάλασσα, το σταυροδρόμι 3 ηπείρων, συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεπίδρασης και διάχυσης τέτοιων φαινομένων. Η ετήσια θερμοκρασία της θάλασσας είναι 1,54 °C υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από το 1990 και περίπου 0,4 °C υψηλότερη από την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές ζημίες. Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης με εκτεταμένες πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες. Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέτει σε κίνδυνο την ποσότητα και την ποιότητα της αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η υγεία και ο βιοπορισμός των ανθρώπων.

Ο μετριασμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης ναυτιλίας καθώς και η μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 9ης Διάσκεψης "Our Ocean Conference" που θα διοργανώσουμε στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου. Η διάσκεψη θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της cop28 και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς το επόμενο έτος, φιλοδοξώντας να παράγει απτά ορόσημα και αξιόπιστες δεσμεύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλάδα θα αναλάβει την πρωτοβουλία θέτοντας το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

Ωστόσο, κανένα συνέδριο, καμία μεμονωμένη κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να φέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αυτό παραπέμπει στον Σίσυφο που κυλάει αιώνια και επανειλημμένα έναν βαρύ βράχο σε έναν λόφο. Η πολυπλοκότητα και η εξωεδαφικότητα των προκλήσεων απαιτούν τη συλλογική αντίδραση των κυβερνήσεων και των λαών του κόσμου με το βλέμμα στο μέλλον.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφορετική νοοτροπία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την επισιτιστική ασφάλεια. Μια τέτοια οριζόντια πολιτική είναι το σχέδιο «OneHealth» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία ολοκληρωμένη, ενιαία, ολιστική προσέγγιση για την εξισορρόπηση και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων των ζώων και του περιβάλλοντος.

Χρειαζόμαστε αυτού του είδους το νέο όραμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας. Μέσω της ηθικής και βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης και του δίκαιου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε για παγκόσμια συμμαχία για τη βιωσιμότητα. Υποστηρίζουμε δε την πρόταση για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για ένα βιώσιμο μέλλον. Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές από τις οποίες ομολογουμένως έχουμε ήδη αποσπάσει τμήμα των μερισμάτων τους από το περιβάλλον. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε: Δεν είμαστε ιδιοκτήτες της γης, αλλά απλοί διαχειριστές της.

Σας ευχαριστώ».

Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τη Νέα Υόρκη. Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση. Ανταλλάξαμε ιδέες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, για τις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι κάτι που εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας.

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο.

Συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα το θέμα της Κύπρου. Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική. Με την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα έχει ορισθεί η Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χεζμπολάχ: Οι βομβαρδισμοί εναντίον του Ισραήλ θα σταματήσουν μόνο όταν τελειώσει η επίθεση στη Γάζα

Δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera τραυματίστηκαν σοβαρά από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα

Ιταλία: Λάθος αντίδραση το Ισραήλ στη Γάζα - Υπερβολικά πολλοί άμαχοι στα θύματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider