Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι αμοιβές που θα καταβάλουν οι πολίτες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι αμοιβές που θα καταβάλουν οι πολίτες
Οι επεμβάσεις θα αφορούν σε 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Για τις μικρές επεμβάσεις η αμοιβή θα είναι 300 ευρώ και για τις πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Μια επιπλέον διέξοδο για τους ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή για τη χειρουργική τους επέμβαση καθώς και ένα κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ θα αποτελέσουν τα απογευματινά χειρουργεία, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Σκοπός μας είναι να αποτελέσουν μία διέξοδο εξαιρετικά ελκυστικότερη από τον ιδιωτικό τομέα. Αν ένας χώρος έπρεπε να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία αυτός είναι τα ιδιωτικά κέντρα. Ο ιδιωτικός τομέας αποκτά έναν ανταγωνιστή: το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, τονίζοντας ότι άμεσα αναμένεται και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα, η παρέμβαση αποτελεί ένα κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και παραμονής των ήδη υπηρετούντων, παρέχοντας έναν τρόπο αύξησης των νόμιμων αποδοχών τους και προσβλέποντας στον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς. «Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε κάθε ποσοστιαία αύξηση, όπως ακούω, διπλασιασμός των αμοιβών τι ακριβώς σημαίνει σε επίπεδο δημοσιονομικό για τη χώρα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Αναγνωρίζοντας ότι οι μισθοί στο δημόσιο σύστημα είναι χαμηλοί, επεσήμανε ότι προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα για διπλασιασμό των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη ΕΝΦΙΑ, από τον οποίον τα έσοδα του κράτους είναι 2,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με την ανησυχία που εκφράζεται ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί επί σκοπώ μια ύλη των πρωινών χειρουργείων, που παραμένουν δωρεάν, προς τα απογευματινά χειρουργεία, ακριβώς για να αυξήσουν τις αμοιβές τους οι εμπλεκόμενοι σε αυτά, τόνισε: «Για να αποφύγουμε αυτή την ανησυχία, αλλά και την πραγματικότητα που θα μπορούσε να συμβεί, έχουμε δύο όπλα: Πρώτα την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου που θα είναι δημόσια, άρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος επί σκοπώ να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί θα φαίνεται και δεύτερον, τη σύνδεση της άδειας για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων με την απόλυτη τήρηση του μέσου όρου παραγωγής πρωινών χειρουργείων που ίσχυαν πριν από τη θέσπισή της. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, μία κλινική να κάνει απογεματινά χειρουργεία, εάν προηγουμένως δεν έχει συμπληρώσει ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα την παραγωγή των χειρουργείων που έκανε πριν. Αν πέσει κάτω από αυτόν τον μέσο όρο, θα χάνει την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων», ξεκαθάρισε ο Υπουργός.

Οι αναμονές

Η ενιαία λίστα χειρουργείων ισχύει ήδη από την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο, το site, όπου πλέον όλοι οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν το σύνολο των χειρουργείων που είναι σε αναμονή στη χώρα αλλά και τις αναμονές, θα είναι κοινή χρήση σε 3 μήνες από σήμερα.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε από την πλευρά του ότι αυτή την στιγμή η λίστα περιλαμβάνει 102.634 άτομα, με τις αναμονές να διαμορφώνονται ως εξής:

  • από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά
  • από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά
  • πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά

«Στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά να περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όσα περιστατικά έχει η Αττική, με περισσότερο πληθυσμό και περισσότερα νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Είδαμε, και αυτό εξηγείται με την επίδραση της πανδημίας και την πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία κατά την διάρκεια του κορονοϊού, ότι έχουμε μια διαφορετική γεωγραφική κατανομή των περιστατικών σε αναμονή στη χώρα. Βλέπουμε μεγαλύτερη αναμονή στην Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ως προς τον αριθμό των πολιτών και σε σχέση με την δυναμικότητα των νοσοκομείων. Δηλαδή, η Βόρειος Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή περίπου όσα περιστατικά περιμένει η Αττική, που είναι πολύ περισσότερος ο πληθυσμός και πολύ περισσότερες οι νοσοκομειακές μονάδες», ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά, βαριά ή επείγοντα περιστατικά.

Όπως τονίστηκε, όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα χειρουργείων θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την επέμβασή τους στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση. Αυτό θα γίνεται, σε συνεννόηση της κλινικής με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, με τις αμοιβές να καλύπτονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ταβάνι» τα 2.000 ευρώ στις αμοιβές

Οι επεμβάσεις στα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία θα αφορούν σε 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Για τις μικρές επεμβάσεις η αμοιβή θα είναι 300 ευρώ και για τις πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι αμοιβές θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πολύ μικρές επεμβάσεις - 300 ευρώ
  • Μικρές επεμβάσεις - 500 ευρώ
  • Μεσαίες επεμβάσεις - 900 ευρώ
  • Μεγάλες επεμβάσεις - 1.200 ευρώ
  • Βαριές επεμβάσεις - 1.600 ευρώ
  • Εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις - 2.000 ευρώ

«Η κατηγοριοποίηση έχει γίνει με βάση το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Συνήθως στον ιδιωτικό τομέα οι ελάχιστες τιμές είναι οι διπλάσιες από αυτές. Η αμοιβή θα επιμερίζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας», διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αμοιβές των γιατρών θα διαφοροποιούνται με βάση τους τρεις βαθμούς που υπάρχουν. «Αναφορικά με τους χειρουργούς, σε μία απλή επέμβαση, π.χ. μία χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το συντονιστή διευθυντή ή καθηγητή είναι στα 550 ευρώ και η αμοιβή του αναισθησιολόγου 350 ευρώ. Στις βαριές επεμβάσεις, π.χ. αρθροπλαστική ισχίου, η αμοιβή για το συντονιστή ή καθηγητή για κάθε χειρουργείο είναι στα 750 ευρώ και για τον αναισθησιολόγο 400 ευρώ. Στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η αμοιβή του συντονιστή διευθυντή είναι 1.000 και του αναισθησιολόγου 450 ευρώ, Αντίστοιχα, οι αμοιβές των νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και του λοιπού προσωπικού είναι υψηλότερες από αυτές για τη συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου. Η αμοιβή αυτή στο σύνολο σχεδόν, αφορά την χειρουργική ομάδα και κάποια χρήματα μένουν στο νοσοκομείο», εξήγησε ο Υφυπουργός Υγείας.

Όπως διευκρίνισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η αμοιβή συντίθεται από το κόστος που πληρώνει ο ασθενής συν την αμοιβή που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, η οποία θα προσδιορίζεται βάσει των παλαιών Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) ή των DRGs από αρχές Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider