Μπλίνκεν: Στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν: Στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία
Σε εσπευσμένη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σε εσπευσμένη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Μεταφέρουμε εσπευσμένα πυρομαχικά, θωρακισμένα οχήματα, πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας -- τα μεταφέρουμε εσπευσμένα σε αυτούς ώστε να φθάσουν στις πρώτες γραμμές για να προστατεύσουν στρατιώτες, για να προστατεύσουν αμάχους», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Είπε επίσης πως η Ουάσινγκτον δεν έχει «ενθαρρύνει ή παράσχει τη δυνατότητα» για πλήγματα στη Ρωσία, είπε όμως ότι είναι απόφαση της Ουκρανίας «το πώς πρόκειται να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο».

«Θα προσφέρουμε επιπλέον 2 δισ. δολάρια ξένης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Έχουμε δημιουργήσει το πρώτο στο είδος του ταμείο αμυντικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να επιτύχει, που χρειάζεται για να νικήσει», είπε ο Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ότι το αμυντικό fund θα παρέχει από σήμερα Τετάρτη κιόλας όπλα στην Ουκρανία, θα επενδύσει στην αμυντική της βάση και θα χρηματοδοτήσει αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από άλλες χώρες.

Από αυτά τα 2 δισ., κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, τα 1,6 δισ. προβλέπονταν στο νομοσχέδιο για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα και τα υπόλοιπα 400 εκατ. δολάρια προέρχονται από υπάρχοντα κεφάλαια χρηματοδότησης ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που δεν είχαν ακόμη διατεθεί.

Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει νέα ρωσική επίθεση, η υποστήριξη των ΗΠΑ έρχεται σε «κρίσιμη στιγμή», κατέληξε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια νέα ρωσική χερσαία επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, είπε πως περιμένει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις ερχόμενες εβδομάδες.

Το Κίεβο ζητάει πιο γρήγορες παραδόσεις οβίδων πυροβολικού και αντιαεροπορικών συστημάτων εν μέσω ρωσικών προωθήσεων που ασκούν πίεση στον ουκρανικό στρατό ο οποίος αντιμετωπίζει ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν αυξήσει επίσης τις επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες πολύ πίσω από τις γραμμές της 26άμηνης πλήρους κλίμακας εισβολής της.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμερικανικές εκλογές: Πρόθυμος ο Μπάιντεν για δύο debate με τον Τραμπ

ΗΠΑ - δημοσκόπηση: Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Μπάιντεν και Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider