Γεωργιάδης στο Insider: Kίνητρα στελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά- Τι λέει για διαχείριση πόρων, ιδιωτικές δαπάνες και clawback

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης στο Insider: Kίνητρα στελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά- Τι λέει για διαχείριση πόρων, ιδιωτικές δαπάνες και clawback Συνέντευξη
Στο επίκεντρο η στελέχωση του ΕΣΥ. Στο 100% η αύξηση των απογευματινών χειρουργείων το 2ο μήνα. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του clawback. Τι απαντά για τη μετακύλιση κόστους στους πολίτες.

Η στελέχωση των δομών υγείας της χώρας, μια απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, βρίσκεται στο «στόχαστρο» του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φιλοδοξεί ότι, μέσα από κίνητρα αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα γίνει πιο ελκυστικό, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προσέλευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Insider, ο Υπουργός, αποκαλύπτει ότι -πέρα από το μεγάλο πακέτο προσλήψεων που έχει ανακοινωθεί- σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα πλέγμα κινήτρων για την προσέλκυση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, όπου διαχρονικά το πρόβλημα είναι εντονότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν, που οι ανάγκες αυξάνονται.

Παράλληλα, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στα απογευματινά χειρουργεία, ένα «αμφιλεγόμενο» μέτρο που έχει απασχολήσει έντονα τον δημόσιο διάλογο, στην -εκ διαμέτρου αντίθετη με την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας- αποστολή που έχει αναλάβει όσον αφορά στο clawback και απαντά στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων με μετακύλιση κόστους στους πολίτες.

Ο Υπουργός κάνει τον μέχρι τώρα απολογισμό των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στους επιμέρους τομείς της Υγείας, όπως αναβάθμιση υγειονομικών μονάδων, πρόληψη, ψηφιακός μετασηματισμός κ.ά., και εκφράζει την αισιοδοξία ότι με σχέδιο και εντατική δουλειά, το φιλόδοξο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Υπουργέ, η μεταρρύθμιση στην υγεία εντάσσεται στις ύψιστες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την τετραετία. Ποιος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός και τι να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους;

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της Υπουργικής μου θητείας στο ΕΣΥ συμβαίνουν τα εξής: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα απογευματινά χειρουργεία ή η παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς, γιγαντιαίο πρόγραμμα 6.500 προσλήψεων μονίμου προσωπικού το 2024, ανακαίνιση 80 Νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 85 εκατομμυρίων πάλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και πολλά ακόμα που αποδεικνύουν ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ γίνεται με έργα και όχι με λόγια.

Παράλληλα, προχωράμε σε πολύ πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πλέον τον προσωπικό γιατρό που ποτέ δεν είχαμε. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς να έχουμε την καλύτερη δυνατή παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στην ιστορία μας. Με το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για μία σειρά ασθενειών μπορούμε να κάνουμε το screening του πληθυσμού, το οποίο δεν είχαμε κάνει ποτέ. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας προχωράμε στην ψηφιακή αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων των περισσότερων οργανισμών του τομέα της υγείας όπως ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΠΥ και των νοσοκομείων. Χτίζουμε βήμα - βήμα το νέο ΕΣΥ και πιστεύω πως με σχέδιο και εντατική δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, όπως συμβαίνει διαχρονικά, η τουριστική σεζόν βρίσκει κι εφέτος τη νησιωτική χώρα με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις δομές υγείας. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό ζήτημα;

Κάνουμε συνεχώς προκηρύξεις, αλλά δυστυχώς πολλές θέσεις παραμένουν άγονες. Θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα πλέγμα κινήτρων μήπως μπορέσουμε και θεραπεύσουμε αυτή την αδυναμία. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι όλες μας οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στο να κάνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερο ελκυστικό και να υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων.

Οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν συνθήκες που καθιστούν το ΕΣΥ πιο αποτρεπτικό για τους εργαζομένους, διατηρώντας ή/και επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Πώς θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;

Το ΕΣΥ αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες κάνουμε, έχουν ως παρεμπίπτων στόχο να κάνουν πιο ελκυστική τη θέση του λειτουργού του ΕΣΥ και άρα, μεγαλύτερη την προσέλευση γιατρών και νοσηλευτών. Από τις αρχές του 2024 εφαρμόζεται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 6.500 προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Αφορά 1.700 γιατρούς, 3.000 νοσηλευτές και το υπόλοιπο λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία και στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Έτσι ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το μεγαλύτερο «πακέτο» μόνιμων προσλήψεων που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ εστιάζουμε σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα εργασίας για τους γιατρούς, που εν τέλει θα δώσει τη δυνατότητα υψηλότερων αμοιβών και ελευθερία επιλογών.

Πώς διαμορφώνεται η κίνηση στα -επί πληρωμή- απογευματινά χειρουργεία; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε όσον αφορά στη χρηματοδότηση των δωρεάν επεμβάσεων και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν;

Τα απογευματινά χειρουργεία πάνε πάρα πολύ καλά. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μήνα τα διενεργηθέντα απογευματινά χειρουργεία έχουν αύξηση πάνω από 100%. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 1000 απογευματινά χειρουργεία.

Όσον αφορά στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, έχουμε κάνει την αίτηση και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και σύντομα αναμένουμε να λάβουμε την απάντηση των ευρωπαϊκών αρχών.

Η Αντιπολίτευση σάς εγκαλεί ότι με συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθείτε (απογευματινά χειρουργεία, εργασιακό καθεστώς γιατρών, αυξήσεις τιμών σε φάρμακα) επιχειρείτε να καλύψετε κενά, μετακυλίοντας κόστη στους πολίτες. Τι απαντάτε;

Η δική μου άποψη, και από την προηγούμενη θητεία και από την παρούσα, είναι ότι εμείς είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις είναι υπέρ των συμπολιτών μας. Δυστυχώς, οι μεταρρυθμίσεις, είτε λόγω ιδεολογίας είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας, δεν αρέσουν στην Αντιπολίτευση. Η Υγεία δεν προσφέρεται, όμως, για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Καθήκον της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και κάθε Κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ παροχών υγείας σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, γιατί η υγεία αποτελεί πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν συμπολίτη μας. Και η Κυβέρνησή μας αυτό το εξασφαλίζει απολύτως.
Το ότι επιτρέπουμε σε ανθρώπους να πληρώνουν και από δικούς τους πόρους ορισμένες φορές επιπλέον συμμετοχή, π.χ. στα απογευματινά ιατρεία ή στα απογευματινά χειρουργεία, γίνεται για να ωφελούνται τελικά και όσοι δεν έχουν χρήματα.

Το clawback έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» για τη φαρμακοβιομηχανία και τους παρόχους, εν γένει. Με μια ρεαλιστική προσέγγιση, σε τι βάθος χρόνου θα μπορούσε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση;

Μια από τις κύριες αποστολές μου στη δεύτερή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας είναι ο έλεγχος του clawback. Είναι λίγο ειρωνεία, γιατί η κύρια αποστολή μου στην πρώτη θητεία μου ήταν η δημιουργία του clawback.
Όμως, δυστυχώς τη δεκαετία που μεσολάβησε κατέστη ανεξέλεγκτο και πλέον έχει τοξικές παρενέργειες που πρέπει να τις ελέγξουμε. Λαμβάνουμε πολλά διαρθρωτικά μέτρα, η αγορά τα γνωρίζει και ήδη έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα. Ο ΕΟΦ παίζει κομβικό ρόλο μέσα σε αυτό το σχέδιο.

Πώς κινείται η φαρμακευτική δαπάνη κατά τους πρώτους μήνες του 2024 και ποιες είναι οι προσδοκίες μέχρι το τέλος του έτους;

Στόχος μας για το τρέχον έτος είναι η μείωση των επιστροφών κατά 300 εκατομμύρια. Προς επίτευξη αυτού του στόχου έχουμε πάρει μία σειρά μέτρων, ορισμένα και δύσκολα. Η εικόνα το πρώτο τετράμηνο αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας να επιτύχουμε τον στόχο.

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της υγείας είναι κατά γενική ομολογία βασικό ζητούμενο. Ωστόσο, εξίσου σημαντική κρίνεται και η αποδοτικότερη διαχείριση των ήδη διαθέσιμων πόρων. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η εφαρμογή των κλειδωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, οι κλειστοί προϋπολογισμοί μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, τα registries των καρκινοπαθών είναι μέτρα που οδηγούν στην ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Μπορεί ο Έλληνας πολίτης να ελπίζει σε ένα σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χωρίς προσκόμματα;

Ο Έλληνας ασθενής, όπως και ο κάθε ασθενής, ζητάει να έχει πάντα το ιδανικό και καλά κάνει. Δυστυχώς, τα κράτη, μεταξύ αυτών και το δικό μας, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πάντα αυτές τις προσδοκίες, διότι οι ανθρώπινες ανάγκες ξεπερνούν τις κρατικές δυνατότητες. Όμως, παρά τη γενική εικόνα που καλλιεργείται, η Ελλάδα δεν υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε κανέναν από αυτούς τους δείκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στροφή στην πρόληψη: Η υπεραξία του προσυμπτωματικού ελέγχου

Ογκολογικά Συμβούλια: Ο στόχος της παγκόσμιας τάσης που ενεργοποιείται στην Ελλάδα

Επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση μιας υγιούς φαρμακευτικής πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider