Κικίλιας από Σάμο: Ενωνόμαστε όλοι μαζί για να προασπίσουμε το νησί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας από Σάμο: Ενωνόμαστε όλοι μαζί για να προασπίσουμε το νησί
«Έχουμε μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, επενδύουμε πλέον και στην αερομεταφερόμενη μονάδα μας των δασοκομάντος και φυσικά στους εθελοντές μας, οι οποίοι είναι πολλοί και σημαντικοί για εμάς στο νησί», δήλωσε σήμερα από τη Σάμο ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Έχουμε μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, επενδύουμε πλέον και στην αερομεταφερόμενη μονάδα μας των δασοκομάντος και φυσικά στους εθελοντές μας, οι οποίοι είναι πολλοί και σημαντικοί για εμάς στο νησί», δήλωσε σήμερα από τη Σάμο ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά άσκηση επί χάρτου και πραγματοποίησε δύο συσκέψεις. Η μία με τον διοικητή της ΔΙΠΥΝ Σάμου, αξιωματικούς, πυροσβέστες και εθελοντές. Η δεύτερη ήταν ευρεία σύσκεψη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον Δήμαρχο της Ανατολικής Σάμου, Πάρη Παπαγεωργίου, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, του νοσοκομείου Σάμου, της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) Σάμου, της Υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΥΠ.Υ.Τ.) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και εκπροσώπους των κοινοτήτων του νησιού.

«Πιστεύουμε στην πρόληψη, επενδύουμε στην πρόληψη» είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η Σάμος είναι ένα ξεχωριστό, ακριτικό νησί με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πλούσιο σε δασικές εκτάσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στους εθελοντές μιλώντας για ανθρώπους «με προσφορά ψυχής και προσωπικότητα τέτοια που αφιλοκερδώς προσφέρουν για να προστατέψουν τον τόπο τους». «Θα ενωθούμε όλοι μαζί, θα λειτουργήσουμε όλοι μαζί φέτος αποτελεσματικά και θα προασπίσουμε το νησί μας» τόνισε.

Αναφερθείς στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, υπογράμμισε ότι, λόγω του άνυδρου χειμώνα που πέρασε, οι ενάρξεις πυρκαγιών αποτελούν πιθανότητα για όλες τις περιοχές της χώρας. Επιπροσθέτως, επισήμανε πως «θέλω να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι, πρώτα απ' όλα να προασπίσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες των ανθρώπων και μετά το φυσικό κάλλος».

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου σημείωσε πως «όπου χρειαστεί ο Δήμος μας θα είναι άμεσα στο πεδίο και θα λειτουργεί άψογα όπως είπε και ο κ. Υπουργός, γιατί η φωτιά αν δεν σβηστεί στη πρώτη μισή ώρα δε θα έχουμε αποτελέσματα». Τέλος, ο βουλευτής ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης δήλωσε: «Έχουμε μαζί μας ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, απ’ όπου πέρασε, άφησε ισχυρότατο αποτύπωμα, τώρα στο πιο κρίσιμο ίσως Υπουργείο, ειδικά αυτή την εποχή, νομίζω ότι είναι μια εγγύηση ότι όλα θα πάνε καλά και εδώ για τη Σάμο».

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τους φορείς συμμετείχαν οι ακόλουθοι: ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Παπαγεωργίου Πάρης, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Παπαθεοφάνους Θεμιστοκλής, ο Δήμαρχος Φούρνων Καρύδης Δημήτριος, ο Διοικητής 4ου Σταθμού Αναφοράς Επισμηναγός Ψαρρής Αποστόλης, ο Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Αντιπλοίαρχος Γκρούτσης Θεόδωρος, ο Ταξίαρχος 79 ΑΔΤΕ Οικονόμου Ελευθέριος, ο Λιμενάρχης Σάμου Τσινιάς Δημήτρης, η Υποδιευθύντρια Αστυνομίας Βεργίνη Νίκη, η Δασάρχης Σάμου Κινιαζοπούλου Ζωή, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ανατολικής Σάμου Φερεντίνου Καλλιρρόη, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δυτικής Σάμου Πανούσος Αρτέμης, η Διοικήτρια ΚΕΔ Σάμου Σταμούλη Ανεζινιώ, η Υποδιοικήτρια ΥΠ.Υ.Τ. Νιούτσικου Μαρία – Δήμητρα, η Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Νοσοκομείου Σάμου Χατζηκωνσταντής Ιωάννης και ο πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Κοκκαρίου Αμυρσώνης Γιακουμής.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Δήμο, το Πυροσβεστικό Σώμα και όλους τους συναρμόδιους φορείς, διοργάνωσε μια άσκηση επί χάρτου, σημαντική. Πιστεύουμε στην πρόληψη, επενδύουμε στην πρόληψη. Όπως είπε ο κ. συνάδελφος, που ήταν ιδιαίτερα τιμητικά τα λόγια του για μένα, καθότι ήταν και καθηγητής μου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, η Σάμος είναι ένα ξεχωριστό νησί με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, πλούσιο νησί σε δασική περιοχή και ακριτικό νησί μαζί.

Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επενδύουμε πλέον και στην αερομεταφερόμενη μονάδα μας των δασοκομάντος και φυσικά στους εθελοντές μας, οι οποίοι είναι πολλοί και σημαντικοί για μας στο νησί. Ξεκινάω από αυτούς κάνοντας μια έκκληση είναι άνθρωποι με προσφορά ψυχής και προσωπικότητα τέτοια που αφιλοκερδώς προσφέρουν για να προστατέψουν τον τόπο τους. Θα ενωθούμε όλοι μαζί, θα λειτουργήσουμε όλοι μαζί φέτος αποτελεσματικά και θα προασπίσουμε το νησί μας.

Και αν και εφόσον έχουμε ενάρξεις πυρκαγιών, κάτι το οποίο σε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο που θα αντιμετωπίσουμε, σε έναν άνυδρο χειμώνα που είχαμε, δυστυχώς έβρεξε λίγο, είναι μια πιθανότητα για όλες τις περιοχές της χώρας. Θέλω να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι, πρώτα απ' όλα να προασπίσουμε τις ανθρώπινες ζωές, μετά τις περιουσίες των ανθρώπων και μετά το φυσικό κάλλος.

Έχουμε μια συνάντηση αμέσως μετά με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας, προκειμένου να διευθετήσουμε όλα αυτά τα θέματα τα οποία υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση εξήγησα ότι όλοι οι άνθρωποι της προσφοράς θα συμμετέχουν στη μάχη την οποία θα δώσουμε φέτος.

Εδώ θα είναι την επόμενη εβδομάδα ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Τριαντόπουλος. Έχει ήδη μιλήσει με τον βουλευτή και έχουν ήδη συνεννοηθεί έτσι ώστε οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου να μπορέσουν να εκδώσουν τα παραστατικά, προκειμένου για την επιδότηση του Υπουργείου και ό,τι άλλο αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οπότε σας δίνω και μια είδηση, στην επόμενη εβδομάδα ο κ. Υπουργός εδώ πέρα, που έχει την αρμοδιότητα ακριβώς για αυτό το θέμα, είμαι σίγουρος ότι θα διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας στο Δήμο.»

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου: «Eπί του πεδίου ήταν νομίζω πάρα πολύ καλοί και πάρα πολύ κατατοπιστικοί και πιστεύω ότι το σενάριο αυτό ήταν εξυφασμένο από τη Πολιτική Προστασία και από την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να έχουμε σε ετοιμότητα εφόσον αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα στην περίοδο που διανύουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή περίοδο, μια περίοδο η οποία δε θα έχει φωτιές και δε θα χρειαστεί να κάνουμε αυτές εκκενώσεις, αλλά όπου χρειαστεί ο Δήμος μας θα είναι άμεσα στο πεδίο και θα λειτουργεί άψογα όπως είπε και ο κ. Υπουργός, γιατί η φωτιά αν δεν σβηστεί στη πρώτη μισή ώρα δε θα έχουμε αποτελέσματα.»

Βουλευτής ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Έχουμε μαζί μας ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, απ’ όπου πέρασε, άφησε ισχυρότατο αποτύπωμα, τώρα στο πιο κρίσιμο ίσως Υπουργείο, ειδικά αυτή την εποχή, νομίζω ότι είναι μια εγγύηση ότι όλα θα πάνε καλά και εδώ για τη Σάμο, όπως είπε το ευλογημένο νησί. Αυτή η άσκηση αυτό αποδεικνύει και η υπόλοιπη περιοδεία που θα κάνει και οι επαφές, νομίζω ότι θα ενισχύσουν αυτό όλο το δυναμικό και την προσπάθεια για να περάσουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider