Ισπανία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισπανία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών
Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν οριστικά σήμερα νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, ένα πολύ σημαντικό αλλά αμφιλεγόμενο μέτρο της αριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που θα επιτρέψει την επιστροφή αυτονομιστών που βρίσκονται ακόμη στην εξορία μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης το 2017, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν οριστικά σήμερα νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, ένα πολύ σημαντικό αλλά αμφιλεγόμενο μέτρο της αριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που θα επιτρέψει την επιστροφή αυτονομιστών που βρίσκονται ακόμη στην εξορία μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης το 2017, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Έπειτα από μια τελευταία τεταμένη συνεδρίαση περίπου δύο ωρών που διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και σημαδεύτηκε από προσβολές, ο νόμος περί αμνηστίας εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά, με την απόλυτη πλειοψηφία να είναι οι 176 ψήφοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την ψήφο των βουλευτών στον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, εξαίροντας τις αρετές της «συγγνώμης».

«Στην πολιτική όπως και στη ζωή, η συγγνώμη είναι πιο ισχυρή από τη μνησικακία», έγραψε ο Σάντσεθ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Η Ισπανία είναι σήμερα πιο ακμάζουσα και πιο ενωμένη από ό,τι το 2017», όταν είχε επιχειρηθεί η απόσχιση της Καταλωνίας, πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο, όπου ο πρωθυπουργός διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία χάρη στην υποστήριξη δύο καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, είναι η κατάληξη μιας μακράς μάχης που κυριάρχησε και ριζοσπαστικοποίησε την ισπανική πολιτική ζωή από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει το σχέδιο νόμου περί αμνηστίας στις 14 Μαρτίου, όμως η Γερουσία, που τελεί υπό τον έλεγχο της δεξιάς αντιπολίτευσης, είχε θέσει βέτο δύο μήνες αργότερα, αναπέμποντας το κείμενο στην Κάτω Βουλή, η οποία είχε ως εκ τούτου την τελευταία λέξη.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, και το ακροδεξιό κόμμα Vox είχαν αποδυθεί σε μια τελευταία μάχη πριν από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτηρίζουν «πολιτική διαφθορά».

Από την πλευρά τους, τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προειδοποίησαν πως η αμνηστία δεν είναι το τέλος της μάχης τους για ανεξαρτησία, αλλά ένα απλό στάδιο.

«Ιστορική ημέρα»

Η ψηφοφορία είναι «μια μάχη στη σύγκρουση που υφίσταται εδώ και αιώνες ανάμεσα στα δύο έθνη», το καταλανικό και το ισπανικό, δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του Κάρλες Πουτζντεμόν Junts (Μαζί για την Καταλωνία), Μίριαμ Νογκέρας, που έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα».

Ο ομόλογός της Γκαμπριέλ Ρουφιάν, του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας), του άλλου καταλανικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, προειδοποίησε πως η «επόμενη στάση» στον δρόμο που οδηγεί στην ανεξαρτησία είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Σάντσεθ λέει πως η αμνηστία έχει σκοπό να θέσει τέλος στην αστάθεια που προκάλεσε η απόπειρα της Καταλωνίας (βορειοανατολική Ισπανία) να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο του 2017, όταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν ο Πουτζντεμόν, ο οποίος πλέον ζει από τότε στην εξορία.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Πουτζντεμόν είχε οργανώσει, την 1η Οκτωβρίου 2017, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την απαγόρευσή του από τη δικαιοσύνη.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, το τοπικό Κοινοβούλιο είχε ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να τεθεί αμέσως υπό επιτροπεία από την ισπανική κυβέρνηση και να ανακληθεί η τοπική κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι αυτονομιστές ηγέτες είχαν τότε φυλακιστεί ή διαφύγει στο εξωτερικό.

'Ηταν μία από τις χειρότερες κρίσεις που είχε ζήσει η Ισπανία μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία με το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Όμως αυτό το μέτρο περί αμνηστίας, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 400 άτομα --στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι ο Πουτζντεμόν-- είναι κυρίως το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει ο Σάντσεθ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία τον Νοέμβριο.

Τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ξεκινώντας από εκείνο του Πουτζντεμόν είχαν ουσιαστικά απαιτήσει αυτή την αμνηστία με αντάλλαγμα την υποστήριξη των 14 βουλευτών τους, χωρίς την οποία ο Σάντσεθ δεν θα είχε καμία πιθανότητα να παραμείνει πρωθυπουργός.

To PP αντιτίθεται σφόδρα στον νόμο περί αμνηστίας, τον οποίο θεωρεί «αντισυνταγματικό» και εναντίον του οποίου έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις -- η τελευταία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους την Κυριακή στη Μαδρίτη.

«Είπατε ψέματα»

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε εκφράσει την άρνησή του σε αμνηστία στη διάρκεια της εκστρατείας για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, προτού η κοινοβουλευτική αριθμητική τον αναγκάσει να αλλάξει γνώμη.

«Είπατε ψέματα στους Ισπανούς, γιατί είχατε υποσχεθεί να μην το κάνετε!» είπε σήμερα ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Ο νόμος αυτός, είπε, «είναι μια συναλλαγή της εξουσίας με αντάλλαγμα την ατιμωρησία».

«Θα αμνηστεύσετε τους εταίρους σας απλώς και μόνο για να παραμείνετε στην εξουσία», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του Vox, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τον Σάντσεθ ότι θέλει να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη «διαφθορά» και κατηγορώντας τον επίσης για την πρόσφατη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Τα λόγια του Αμπασκάλ προκάλεσαν έντονη αντίδραση από τα έδρανα της άκρας αριστεράς και των σοσιαλιστών, από όπου ακούστηκαν κραυγές «φασίστες!" ή "φιλοναζί!».

Ο Πουτζντεμόν είχε πει στη διάρκεια της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλωνία στις 12 Μαΐου πως ελπίζει πως θα μπορέσει να είναι παρών στη συζήτηση εγκαθίδρυσης της νέας κυβέρνησης η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις 25 Ιουνίου.

'Ομως δεν είναι βέβαιο αν το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του αρθεί εγκαίρως. Ο νόμος πρέπει κατ΄αρχας να εκδοθεί απόν βασιλιά Φελίπε ΣΤ' και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε ένα διάστημα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστεί από τα δικαστήρια, κάτι που δεν θα είναι απαραίτητα μια τυπική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμενεΐ: Οι φοιτητές στις ΗΠΑ επέλεξαν τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Ισπανία: Το 2023 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Ιράν: Ξεκίνησε η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider