Μιχαηλίδου: Στην Ευρώπη θέλουμε πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχαηλίδου: Στην Ευρώπη θέλουμε πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
Η υπουργός Εργασίας βρίσκεται στη Ρόδο με κυβερνητικό κλιμάκιο.

«Στην Ευρώπη θέλουμε πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά διακυβεύματα, που είναι η άντληση ακόμα περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η μεταναστευτική πολιτική της χώρας και η αμυντική πολιτική, τόσο της χώρας, όσο και της Ευρώπης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη να είναι υπεύθυνοι, να είναι από μια παράταξη η οποία ξέρει να προτεραιοποιεί, που δεν λαϊκίζει και που κάνει πράξη αυτό που λέει».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στον Real Voice 99,5 FM της Ρόδου.

Η υπουργός Εργασίας βρίσκεται στη Ρόδο με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Παππά, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη, τον ΓΓ Περιβάλλοντος, Χρήστο Σούλη, τον ΓΓ του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, τη ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αννα Στρατινάκη, τον ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκο Μηλαπίδη, τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, την υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, τους βουλευτές, Μίκα Ιατρίδη, Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, στελέχη της ΝΔ και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον κοινωνικό τουρισμό, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε τα εξής: «Έχουμε πενταπλασιάσει τον προϋπολογισμό της δράσης, που είναι υψηλότερος από ποτέ και έχουμε τριπλασιάσει τους δικαιούχους. Συνολικά 300.000 συμπολίτες μας μπορούν να κάνουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος έως και 12 ημέρες διακοπές. Μάλιστα, για πρώτη φορά, υπάρχει πρόνοια και καλύπτουμε μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επίσης, το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού έχει και μία κοινωνική διάσταση, καθώς τα άτομα με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι, μοριοδοτούνται περισσότερο».

Αναφορικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η υπουργός σημείωσε ότι, από την 1η Ιουλίου 2024, δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται κανονικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Όπως υπογράμμισε, «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα μέσο πρωτίστως για τους εργαζόμενους να ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος που διαφυλάττει το εργασιακό δίκαιο, προκειμένου να τηρείται η νομοθεσία και να πληρώνονται την υπερωρία τους. Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή της στον τουρισμό και στην εστίαση. Αυτό θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και υποχρεωτικά από το τέλος του έτους».

Σχετικά με την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε τα ακόλουθα: «Λόγω της χρηστής διαχείρισης της χώρας, μέσα σε πέντε χρόνια, καταφέραμε να δημιουργήσουμε 400.000 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, αυτές οι 400.000 νέες θέσεις εργασίας δεν κινούνται στον κατώτατο μισθό, αλλά είναι παραπάνω. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού κυρίως στον τουρισμό και στην εστίαση. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Το καθεστώς των μετακλήσεων λύνει μέρος του προβλήματος. Παράλληλα, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ με επιδότηση, όπως το πρόγραμμα προεργασίας, το οποίο ξεκινά πολύ σύντομα και θα επιδοτεί πλήρως για επτά μήνες πολίτες που είναι μέχρι 29 ετών».

Τέλος, ερωτηθείσα για το κόστος ζωής, η υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση, έχει κάνει αρκετά και μπορεί να κάνει περισσότερα. «Γι' αυτό, ζητάμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα. Με την υπεύθυνη πολιτική, που εφαρμόζουμε, η οποία στον πυρήνα της έχει το συμφέρον των συμπολιτών μας, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Βέβαια, αντιμετωπίζουμε και εξωγενείς προκλήσεις, όπως είναι η ακρίβεια και ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Όμως, με τις πολιτικές μας έχουμε καταφέρει ο πληθωρισμός τον Μάιο να υποχωρήσει στο 2,3% από 3,2%, που ήταν τον Απρίλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών» προσέθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δόμνα Μιχαηλίδου: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος

Συνάντηση Δόμνας Μιχαηλίδου με προεδρείο ΕΣΕ - «Μέλημά μας η στήριξη των εργαζομένων»

ΕΣΕΕ: Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και προγράμματα κατάρτισης στη συνάντηση με τη Δόμνα Μιχαηλίδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider