Ευρωεκλογές 2024: Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκλογών - Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2024: Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκλογών - Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής
Aργά το βράδυ της Κυριακής τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Σε ποιες χώρες καταγράφονται τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες.

Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η τετραήμερη διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών. Περίπου 370 εκατ. Ευρωπαίοι ψηφοφόροι από 27 κράτη-μέλη, καλούνται να εκλέξουν τους 720 ευρωβουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής.

Μετά τους πολίτες της Ολλανδίας, της Τσεχίας και της Ιρλανδίας, σήμερα καλούνται στις κάλπες οι πολίτες της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας, ενώ αύριο ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών).

Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

Ποσοστά συμμετοχής

To 60% των Ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου.

Πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.

Για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή.

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%.

Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019.

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%).

Αργά το βράδυ της Κυριακής τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας δεν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα παρά μόνο όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες την Κυριακή το βράδυ στην Ιταλία (γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21.15-21.30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη επί της κατανομής των εδρών θα δημοσιευθούν μεταξύ 00.15-00.30 (ώρα Ελλάδας, 10 Ιουνίου).

Θα ακολουθήσουν και άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές. Η τελευταία επικαιροποίηση αναμένεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές 2024: Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Μάθετε πού και πώς θα ψηφίσετε

Ευρωεκλογές: Τι ισχύει για την ειδική άδεια με αποδοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider