Γερμανία-ευρωεκλογές: Σαφές προβάδισμα για CDU/CSU - Θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία-ευρωεκλογές: Σαφές προβάδισμα για CDU/CSU - Θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης
Δεύτερο κόμμα η AfD. Στο 31% συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:35

Με ποσοστό 30% η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν ισχυρότερη δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κατορθώνει με 16,4% να αναδειχθεί για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα σε εθνική κάλπη, παρότι απέχει αρκετά από τα δημοσκοπικά ποσοστά των προηγούμενων μηνών, όταν είχε φθάσει ακόμη και στο 23%.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο βρίσκεται στο 13,9% και αντιμετωπίζει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ακόμη και για απώλεια της νομιμοποίησής του στην εξουσία. Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, με 12,2%, απέδωσαν την απώλεια 8,3 μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019 στην αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη, από την πολιτική για το κλίμα στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας, ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), θα περιοριστεί πιθανότατα κάτω από το 5%, με 4,8%. Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) μόλις 8 μήνες από την ίδρυσή της κερδίζει 6,1%, ενώ η Αριστερά, από την οποία αποχώρησε η κυρία Βάγκενκνεχτ αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς περιορίζεται στο 2,8%.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα ώθησε τον γενικό γραμματέα του CDU, Κάρστεν Λίνεμαν να θέσει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Αρνητική εικόνα για την «συγκυβέρνηση»

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όχι μόνο χάνει τη μάχη για τη δεύτερη θέση, αλλά περιορίζεται στο 13,9% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από το απογοητευτικό 15,8% που είχαν λάβει οι Σοσιαλδημοκράτες στις προηγούμενες ευρωεκλογές.«Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόκειται για ένα πικρό αποτέλεσμα, για μία σκληρή ήττα» δηλώνει ο γραμματέας του SPD Κέβιν Κούνερτ σε μία πρώτη αντίδραση. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «πρέπει να δούμε και να αναλύσουμε γιατί δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο», για να διευκρινίσει ότι «θα ήταν άδικο να ρίξουμε όλη την ευθύνη σε έναν πρόσωπο», εννοώντας βέβαια τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πανηγυρίζει η AfD

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ανήκει ασφαλώς στους κερδισμένους της βραδιάς, καθώς, σύμφωνα με τα έξιτ πολς, κυμαίνεται γύρω στο 17%. Αυτό σημαίνει ότι στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και πρώτη δύναμη στα ανατολικογερμανικά κρατίδια της χώρας. Και όλα αυτά, παρά τα σκάνδαλα που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, στα οποία μάλιστα πρωταγωνιστούσαν οι Μαξιμίλιαν Κρα και Πετρ Μπίστρον, Νο 1 και Νο 2 αντιστοίχως στο ευρω-ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Προβληματισμένοι οι Πράσινοι

«Δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος» με αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε μια πολύ διαφορετική κοινωνική διάθεση από ό,τι το 2019», αναφερόμενη στο γεγονός ότι κορυφαία προτεραιότητα των ψηφοφόρων είναι πλέον η ασφάλεια και η οικονομία και όχι η κλιματική κρίση.

Μειωμένη η συμμετοχή στις κάλπες των ευρωεκλογών σε σχέση με το 2019

Από τις 08:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερμανία, με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών.

Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος. Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο. Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέστη σαφές ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει πλέον μετατοπιστεί, από την πολιτική για το κλίμα, στην ασφάλεια, την οικονομία και τη μετανάστευση. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πρώτη δύναμη θα είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ θα δοθεί μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Σε περίπτωση που τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ξεπεράσουν συνολικά το 35%, το κλίμα για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κινδυνεύει να επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου έτους. Ειδικά τα ποσοστά των Φιλελευθέρων (FDP) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εντός της κυβέρνησης. Σε υπαρξιακό κίνδυνο βρίσκεται κυρίως η Αριστερά, η οποία μετά την αποχώρηση της πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της, Ζάρα Βάγκενκνεχτ έχει περιοριστεί στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό κάτω του 4%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider