ΝΑΤΟ: Περισσότερα μέλη από ποτέ πληρούν τους στόχους για τις δαπάνες άμυνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΑΤΟ: Περισσότερα μέλη από ποτέ πληρούν τους στόχους για τις δαπάνες άμυνας
Γενς Στόλτενμπεργκ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images / Ideal Image
Σε εγρήγορση φαίνεται να βρίσκονται τα κράτη του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές τους δαπάνες

Σε εγρήγορση φαίνεται να βρίσκονται τα κράτη του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς τα 23 από τα 32 εκπληρώνουν τους στόχους τους για το έτος. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που αποδίδεται εν μέρει στον φόβο επέκτασης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αριθμός των κρατών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2021, όταν μόλις 6 κράτη είχαν μεριμνήσει πλήρως για την άμυνά τους. Αυτό ήταν ωστόσο, πριν από την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Οι Ευρωπαίοι κάνουν περισσότερα για τη συλλογική τους ασφάλεια απ' ό,τι πριν από λίγα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στο ερευνητικό κέντρο Wilson Center.

Στην συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σχολίασε ότι η συμμαχία έχει γίνει «μεγαλύτερη και δυνατότερη από ποτέ» κατά την θητεία του ως Γενικού Γραμματέα.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ακόμη ότι «μαζί αποτρέψαμε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη. Ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, και καταστήσαμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους της συμμαχίας».

Υπό τις ανησυχίες του πολέμου στην Ουκρανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πέρυσι να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απειλεί Ισραήλ και Κύπρο

«Καμπανάκι» της ΕΕ σε Γαλλία για χρέος και έλλειμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider