«Καμπανάκι» της ΕΕ σε Γαλλία για χρέος και έλλειμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» της ΕΕ σε Γαλλία για χρέος και έλλειμμα
Τον κώδωνα του κινδύνου στην Γαλλία για το έλλειμμα και το χρέος της, που υπερβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναμένεται να κρούσει η ΕΕ, πυροδοτώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και να περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στην χώρα μόλις μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τον κώδωνα του κινδύνου στην Γαλλία για το έλλειμμα και το χρέος της, που υπερβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναμένεται να κρούσει η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, πυροδοτώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και να περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στην χώρα μόλις μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τα κράτη - μέλη με χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με χρέος περίπου στο 111% επί του ΑΕΠ της. Ειδικά το χρέος, θα περιορίσει την ικανότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά υποσχέσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας και μεταρρυθμίσεων υπέρ των συνταξιούχων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν —μαζί με τη Μαρίν Λεπέν- θα είναι επίσης επιφυλακτικοί για να κάνουν οτιδήποτε τρομάξει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από μια εβδομάδα. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα βάλουν όρια σε αυτό που σχεδιάζει να κάνει το κόμμα της Λεπέν» τονίζει ο Φάμκε Κρουμπμιούλερ, επικεφαλής γεωστρατηγικής στην EY. «Όποιος θα είναι στην εξουσία, θα περιορίζεται από το πώς αντιδρούν οι αγορές στο πρόγραμμά τους» πρόσθεσε μιλώντας στο Bloomberg.

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί μια εμβάθυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Το να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις της πραγματικότητας και να μην αυξάνουμε ακόμη περαιτέρω τα διογκωμένα ελλείμματα που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε καλά», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Η αμέλεια συνιστά εγκληματική ενέργεια - Συνελήφθη 30χρονος για την πυρκαγιά στη Νιγρίτα Σερρών

Amazon: Πρόστιμο 5,9 εκατ. δολάρια από την Καλιφόρνια

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Κλειστή σήμερα η Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider