Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Κλειστή σήμερα η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Κλειστή σήμερα η Wall Street
Οι επενδυτές πήραν στα χέρια τους τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελευταία ενημέρωση: 15:56

Με πολλές, μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, περνώντας με ευκολία από τα θετικά στα αρνητικά πρόσημα, την ώρα που οι επενδυτές αναλύουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία πολύ σημαντική έκθεση πριν από τις εθνικής εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται flat στις 514,99 μονάδες. Οι περισσότεροι κλάδοι κινούνται με μεικτά πρόσημα, με τις μετοχές εξόρυξης να έχουν προσθέσει 0,62%, ενώ εκείνες της υγειονομικής περίθαλψης υποχωρούν 0,42%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώνεται στις 4.899 μονάδες, με απώλειες 0,32%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώνεται στις 18.090 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,18%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,57% στις 7.585 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στα επίπεδα των 8.209 μονάδων, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια που θα γνωστοποιηθεί την Πέμπτη. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στο +0,13% στις 33.359 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κερδίζει +0,10% στις 11.079 μονάδες.

Στο 2% υποχώρησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, πετυχαίνοντας τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 2,3% τον Απρίλιο και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης τιμών των υπηρεσιών — τον οποίο παρακολουθεί στενά η BOE δεδομένης της κυριαρχίας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου — διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάιο, έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, μειώθηκε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει για τα επιτόκια αλλά και να σκιαγραφήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και της βρετανικής οικονομίας. Η Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, όπου είναι από τον Αύγουστο του 2023 — όταν ο πληθωρισμός κυμαινόταν γύρω στο 7,9%.

Κλειστή θα παραμείνει σήµερα η Wall Street λόγω της Εθνικής Ηµέρας Ανεξαρτησίας.

Στα επιχειρηματικά νέα, η ιταλική εταιρία αθλητικών ειδών Golden Goose ανέβαλε την IPO της στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς οι ευρωεκλογές και οι πρόωρες κάλπες στη Γαλλία οδήγησαν σε «σημαντική επιδείνωση» των συνθηκών της αγοράς. Η «χρυσή χήνα», γνωστή για τα «φθαρμένα» σνίκερς της που έχουν γίνει viral καθώς τα φορούν σελέμπριτις όπως η Tέιλορ Σουίφτ, αποτιμάται, συνολικά, στα 1,7 με 1,9 δισ. ευρώ.

Το Χονγκ Κονγκ έδωσε ώθηση στην Ασία

Άλμα σχεδόν 3% σημείωσαν οι αγορές του Χονγκ Κονγκ, οδηγώντας τα κέρδη στην Ασία την Τετάρτη, με τους κλάδους της ενέργειας και των βασικών υλικών να υπεραποδίδουν, ενώ βοήθησε και η ώθηση που έλαβαν από την Wall Street και τα νέα ρεκόρ που κατέγραψαν οι δείκτες με την βοήθεια της Nvidia. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 2,87%, ενώ στον αντίποδα, ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας, υποχώρησε 0,47% και έκλεισε στις 3.528,75 μονάδες.

Οι επενδυτές στην Ασία αξιολόγησαν τα εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας για τον Μάιο, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με αύξηση 13% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η αύξηση των εισαγωγών κατά 9,5%, ωστόσο, έχασε τις προσδοκίες για αύξηση 10,4%.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 πρόσθεσε 0,28% στις 38.535 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,47%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σκαρφάλωσε 1,19% στις 2.796 μονάδες. Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε στο +0,26%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,11% κλείνοντας στις 7.769 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider