Παραμένει στη φυλακή ο Μπελέρης - «Αναμενόμενη απόφαση» δηλώνει ο δήμαρχος Χειμάρρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει στη φυλακή ο Μπελέρης - «Αναμενόμενη απόφαση» δηλώνει ο δήμαρχος Χειμάρρας
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλάκισης τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος θα παραμείνει στην φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού του Έντι Ράμα, που πυροδοτούσε το κλίμα και έδινε τον ρυθμό, για το τι θα ακολουθήσουν οι δικαστές. Στην προηγούμενη συνεδρίαση η συνήγορος υπεράσπισης του Φρέντι Μπελέρη αποδόμησε όλο το κατηγορητήριο. Ένα κατηγορητήριο που στηρίζεται σε κάποια στοιχεία που δημιουργήθηκαν σε κάποιους μάρτυρες που φαινόταν να βρίσκονται την ίδια στιγμή τόσο στη Χειμάρρα όσο και στην Αυλώνα, με κάποιους μάρτυρες κατηγορίας που έχουν χρηματιστεί.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Χειμάρρας

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φρέντη Μπελέρης.

«Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα», προσθέτει.

Επιπλέον, αφού υπογραμμίζει ότι με την καταδίκη του «ο Έντι Ράμα πέτυχε τον στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής», τονίζει: «Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή -χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού- εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί. Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν».

«Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπελέρης.

Το χρονικό της υπόθεσης Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από την αλβανική δικαιοσύνη με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Η ποινή του μετρά από την ημέρα της σύλληψής του τον Μάιο του 2023. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ότι ο Μπελέρης δεν έχει το δικαίωμα να ορκιστεί ως δήμαρχος λόγω της καταδίκης του και της επιβολής του μέτρου της φυλάκισης, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως νόμιμο και αναλογικό μέτρο από το δικαστήριο.

Ο Μπελέρης και οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν τη δίκη ως «παρωδία», υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν πολιτικά υποκινούμενη και στερούνταν επαρκών αποδείξεων και δικαιωμάτων υπεράσπισης, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για την υπόθεση, θεωρώντας την απόφαση ως πολιτικά υποκινούμενη και ως παραβίαση των δικαιωμάτων του Μπελέρη και των Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ζητά εκλογές τον Νοέμβριο - Αιχμές από την ηγεσία

Κλείνει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας «Αυγή» - Έντονη διαμαρτυρία από ΕΣΗΕΑ

Βγήκαν τεφτέρια στο Μαξίμου - Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και το «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider