Βρετανία: Εκτός Βουλής η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας και 12 υπουργοί των Συντηρητικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Εκτός Βουλής η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας και 12 υπουργοί των Συντηρητικών
Εκτός της νέας Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας αλλά και ακόμα 12 υπουργοί της τελευταίας κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον Ρίσι Σούνακ.

Εκτός της νέας Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας αλλά και ακόμα 12 υπουργοί της τελευταίας κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον Ρίσι Σούνακ, μετά την πανωλεθρία των Τόρις στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η πλέον βραχύβια πρωθυπουργός στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, η οποία παρέμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ για διάστημα μόλις 49 ημερών, κατετάγη δεύτερη στην περιοχή του Νοτιοδυτικό Νόρφολκ, χάνοντας από τον υποψήφιο των Εργατικών.

Πιο συγκεκριμένα, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 11.217 ψήφους, ακριβώς πίσω από τις 11.847 του υποψηφίου των Εργατικών, ενώ το κόμμα Reform τερμάτισε στην τρίτη θέση με 9.958. Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας εκλεγόταν ανελλιπώς στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια από το 2010.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του BBC μετά την ανακοίνωση του ενός τρίτου των αποτελεσμάτων, το Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει συνολικά 408 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, δηλαδή λίγο λιγότερες από την ιστορική επίδοση του Τόνι Μπλερ το 1997 (418).

Εκτός Βουλής 12 υπουργοί του Σούνακ

Συνολικά, 12 υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ θα χάσουν την έδρα τους στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, καθώς οι Συντηρητικοί αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους από 120 βουλευτές από τους 365 που είχαν καταφέρει να εκλέξουν στις εκλογές του 2019 υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων, εκτός Βουλής αναμένεται να μείνουν σημαίνοντα στελέχη των Τόρις, όπως ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς που έχασε την έδρα του στο Βόρειο Λονδίνο από τους Εργατικούς αλλά και η Πένι Μόρντοντ, απερχόμενη υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, η οποία θεωρείτο εκ των φαβορί για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών μετά την βαριά ήττα του Ρίσι Σούνακ.

Ο Σαπς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος υπουργός που χάνει την έδρα του σε βουλευτικές εκλογές, μετά το 1997 και την ήττα του Μάικλ Πορτίλο, τότε υπουργού Άμυνας.

Η υπουργός Πολιτισμού του Σούνακ, η Λούσι Φρέιζερ, επίσης ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ενώ ο πρώην υπουργός και υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις- Μογκ, ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Εργατικών.

Και άλλοι υπουργοί δεύτερου πλάνου, όπως ο υφυπουργός Βετεράνων Τζόνι Μέρσερ ή η Τερίς Κόφι πρώην δεύτερη στην ιεραρχία επί κυβερνήσεως Λιζ Τρας, επίσης δεν θα επιστρέψουν στο κοινοβούλιο. Δεκάδες απερχόμενοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αποφάσισαν να μην είναι υποψήφιοι, όπως για παράδειγμα η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Αντιθέτως άλλα στελέχη των Συντηρητικών κατάφεραν να σώσουν τις έδρες τους, όπως ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν ή ο Κένι Μπάντενοκ, υπουργός Εμπορίου επί Ρίσι Σούνακ, ο οποίος παρουσιάζεται συχνά ως υποψήφιος για την προεδρία των Συντηρητικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανικές εκλογές: Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη βουλευτής ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες

Ο Σαρλ Μισέλ και ο αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι συγχαίρουν τον Κιρ Στάρμερ για τη νίκη του

gazzetta
gazzetta reader insider insider