Goldman Sachs: Τα ρίσκα και οι ευκαιρίες για τη βρετανική οικονομία δια χειρός Εργατικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τα ρίσκα και οι ευκαιρίες για τη βρετανική οικονομία δια χειρός Εργατικών
Αναθεωρεί επί τα βελτίω και οριακά την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στη Βρετανία η Goldman Sachs. Στο επίκεντρο η γραμμή που θα τραβήξει το κόμμα των Εργατικών.

Ευκαιρίες τόνωσης της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της βρετανικής οικονομίας, βλέπει η Goldman Sachs μετά την επικράτηση των Εργατικών στις χθεσινές εκλογές.

Η άποψη των αναλυτών βασίζεται στη μεταρρύθμιση του ευρύτερου σχεδιασμού πολιτικής, της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων και της ενίσχυσης δεσμών με την ΕΕ. Οι υψηλότερες επενδύσεις του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ και οι στενότεροι εμπορικοί δεσμοί με την ΕΕ θα μπορούσαν να μετριάσουν κάπως το κόστος του Brexit.

Από την άλλη, ο οίκος εντοπίζει διάφορα ρίσκα που σχετίζονται με πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κίνητρα για επενδύσεις. Επιπλέον, η δέσμευση των Εργατικών για μείωση των καθαρών μεταναστευτικών ροών θα μπορούσε να επηρεάσει την προσφορά εργασίας.

Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της επικράτησης των Εργατικών

Οι πολιτικές γραμμές των Εργατικών συνεπάγονται σχετικά περιορισμένες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική. Το κόμμα σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες κατά 9,5 δισ. λίρες (0,3% του ΑΕΠ) σε σχέση με το τρέχον κυβερνητικό σχέδιο, χρηματοδοτούμενες σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 8,6 δισ. λίρες ετησίως.

Συνεπώς το Εργατικό Κόμμα πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τις δαπάνες κατά 14 δισ. λίρες ετησίως περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Μεγάλο μέρος αυτού θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω χαμηλότερων λογιστικών ζημιών από τη διευκόλυνση αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Αγγλίας, είτε μέσω μειωμένου ρυθμού QT είτε μέσω επαναπροσδιορισμού του δημοσιονομικού κανόνα.

Ωστόσο, πιθανόν να απαιτηθούν περαιτέρω μέτριες αυξήσεις φόρων για να αφήσουν περιθώρια στα σημερινά επίπεδα. Η ανάλυση του οίκου δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές θα ενίσχυαν τη ζήτηση κατά περίπου 0,3% στον προβλεπόμενο ορίζοντα σε σχέση με την τρέχουσα ανακοινωθείσα πολιτική.

Συνεπώς, αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στη Βρετανία κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε ένα από τα ετή, 2025 και 2026 (στο 1,6% το 2025). Η ισχυρότερη ζήτηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε οριακά υψηλότερη αύξηση μισθών και πληθωρισμό, αλλά τα μεγέθη που εμπλέκονται υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις για την Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να είναι περιορισμένες. Η δέσμευση του Εργατικού Κόμματος να εισάγει έναν «πραγματικό μισθό διαβίωσης» υποδηλώνει την πιθανότητα ισχυρότερης αύξησης των μισθών και κάποιο κίνδυνο βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων, αλλά το μέγεθος της αλλαγής παραμένει αβέβαιο.

Συνεπώς είναι σχετικά δύσκολο να μετρηθεί το μέγεθος των επιπτώσεων αυτών των πολιτικών στην ανάπτυξη χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για την πολιτική γραμμή που θα υιοθετήσει το κόμμα των Εργατικών. «Αναμένουμε ότι οι Εργατικοί θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για ορισμένους τομείς της πολιτικής τους ατζέντας τις επόμενες εβδομάδες. Ο Keir Starmer έχει δηλώσει ότι το κόμμα σχεδιάζει να προχωρήσει γρήγορα σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του του ευρύτερου σχεδιασμού πολιτικής», αναφέρει η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider