Θολό προδιαγράφεται το τοπίο την επομένη των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να μην δίδουν στο κόμμα της Μαρί Λεπέν το θρίαμβο της προηγούμενης Κυριακής με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, εκτός και εάν το Κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν κερδίσει τις 289 έδρες που απαιτούνται για αυτονομία και έτσι σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι σημερινές κάλπες θα κατανείμουν τις 577 έδρες με 76 βουλευτές να έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων 39 από την Εθνική Συσπείρωση και τους συμμάχους της, που σημαίνει ότι απομένουν 501 έδρες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και η συμμαχία των κεντρώων κομμάτων που υποστηρίζονται από τον Εμανουέλ Μακρόν έχουν αποσύρει περισσότερους από 200 υποψηφίους από το δεύτερο γύρο προκειμένου να εμποδίσουν τη διασπορά των ψήφων υπέρ της Λεπέν.
Παρόλο που το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του δύσκολα πρόκειται να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη κεντρώων και δεξιών ψηφοφόρων. Ο μέσος όρος των τελευταίων προβλέψεων λέει ότι η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα έχουν μια σχετική πλειοψηφία μεταξύ 210 και 240 εδρών στην Εθνοσυνέλευση, ο αριστερός συνασπισμός το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει από 170 έως 200 έδρες, ενώ οι κεντρώοι φιλελεύθεροι δημοκράτες του Μακρόν πρόκειται να φτάσουν μεταξύ 95 και 125 εδρών.
Απόφαση τελευταίας στιγμής
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν τους υποψηφίους που έχουν κάνει μέτωπο κατά της Λεπέν, θα επιλέξουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή θα ψηφίσουν τελικά την ακροδεξιά. Η αναποφασιστικότητα πολλών Γάλλων, ιδιαίτερα από την Αριστερά, εξηγεί ωστόσο γιατί το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι ακόμα εξαιρετικά αβέβαιο. Οι ψηφοφόροι αυτοί εμφανίζονται εξοργισμένοι από τις επιθέσεις του Μακρόν προς τα Αριστερά για να υποστηρίξει τη δική του βάση και γι΄αυτό μπορεί απλώς να μείνουν στο σπίτι τους και να μην πάνε να ψηφίσουν. "Θα αποφασίσω σήμερα. Βαρέθηκα να βλέπω την αριστερά να προσβάλλεται από Μακρονιστές, παρόλο που εμείς είμαστε αυτοί που μπλοκάρουμε κάθε φορά την Εθνική Συσπείρωση", είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg Γάλλος καθηγητής Οικονομικών προσκείμενος στην Αριστερά.
Η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να έχουν αυτονομία για να μπορέσουν να προωθήσουν την ευρωσκεπτικιστική τους, αντιμεταναστευτική ατζέντα. Εάν κερδίσει τις 289 έδρες που είναι απαραίτητο, ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά θα αναλάβει πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, θα παραιτηθεί πάραυτα. Παρότι όμως ο Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό ο οποίος θα αναλάβει τη διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στον υποψήφιο εάν κρίνει ότι δεν ταιριάζει στον ρόλο. Ο Μπαρντελά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αναλάβει πρωθυπουργός σε μία ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας, όμως η Λεπέν έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για άλλους υποψηφίους σε περίπτωση που της λείπουν μόνο λίγοι ψήφοι.
Από την πλευρά της, η Αριστερά "φλερτάρει" με την ιδέα μίας κυβέρνησης συνασπισμού, όμως σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία δεν είχε ποτέ μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της. Παραδοσιακά ένα πιο διασπασμένο κοινοβούλιο ευνοεί την ακροδεξιά και με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό, με την ακροδεξιά να μην μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα.
Εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα, σχολιαστές αναφέρουν ότι θα υπάρξει και σύγχυση για το τι πραγματικά θέλει η Γαλλία με έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν πρωθυπουργό, έναν εν δυνάμει πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και έναν πρόεδρο της Γερουσίας που δυνητικά θα προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες.
Παρατεταμένη αβεβαιότητα;
Το μόνο βέβαιο μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι αρχίζει μία δύσκολη περίοδος είτε η Λεπέν κερδίσει την αυτοδυναμία είτε όχι, με μεγάλο διακύβευμα τη δημοσιονομική σταθερότητας της Γαλλίας. Το δεύτερο σενάριο φαντάζει αυτή τη στιγμή πιο ανησυχητικό στους επενδυτές καθώς θα μπορούσε να σημάνει μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εν απουσία διαβεβαίωσης για την κατεύθυνση της μελλοντικής δημοσιονομικής πολιτικής. Ένα πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να εμποδίσει το Παρίσι να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού του ελλείμματος και παράλληλα να τερματίσει τις φιλικές προς το επιχειρείν μεταρρυθμίσεις.
Η Μαρί Λεπέν έχει φροντίσει πάντως τις τελευταίες ημέρες να μετριάσει τις θέσεις της, υποβαθμίζοντας το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης στα 60, βγάζοντας από την ατζέντα της την εθνικοποίηση του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου και αποσύροντας ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες ιδέες της. Εξαφανίστηκαν οι εκκλήσεις για στενότερη σχέση με τη Ρωσία και έξοδο από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ενώ ο Μπαρντελά έχει πει ότι δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση του Μακρόν να αναπτύξει γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ρουμανία και αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης σε όλη τη Βαλτική. Το κόμμα λέει τώρα ότι θα υποστηρίξει το Κίεβο, αλλά αρνείται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και στρατεύματα στην Ουκρανία.
Η Μαρί Λεπέν έχει ήδη προσεγγίσει τις επιχειρήσεις και στηρίζει τα συμφέροντα του χρηματοοικονομικού κόσμου. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Bloomberg, έχει προδώσει το παρελθόν της για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, να κερδίσει τη Γαλλία. Μάλιστα ο πρώην Αντιπρόεδρος του κόμματός της είπε χαρακτηριστικά ότι κανένας πλέον δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι έχει απομείνει από την παλαιά Λεπέν, αφού έχει ανοίξει ρήγμα με το παρελθόν της.
Στις αγορές, ο CAC 40 του Παρισιού παρουσιάζει την χειρότερη επίδοση μεταξύ των βασικών χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης από τις 9 Ιουνίου όταν ο Μακρόν κήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έχοντας απολέσει 3,4% της αξίας του, παρότι έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,4%. Όσο για το spread των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών επέστρεψε την Παρασκευή κάτω από τις 70 μονάδες βάσης συγκριτικά με τις 87 που είχε εκτιναχθεί προηγουμένως, ωστόσο δεν πρόκειται να επανέλθει σύντομα στις 50 μονάδες βάσης που ήταν πριν από την κήρυξη των εκλογών. Η Morgan Stanley βλέπει επίσης το ευρώ να υποχωρεί ξανά στο 1,05 έναντι του δολαρίου από το 1,08 που κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Περιορισμένες φιλοδοξίες
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες του Μακρόν να κάνει την ήπειρο να αρχίσει να σκέφτεται ανεξάρτητα για τη δική της άμυνα - μια αυξανόμενη ανησυχία εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Είναι σαφές ότι οτιδήποτε δεν έχει ακόμη καθιερωθεί αλλά υπάρχει ως ιδέα ή πρωτοβουλία από τη Γαλλία είναι νεκρό, εξήγησε η Ουλρίκε Φράνκε, ανώτερη συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Ακόμα κι αν ο Μακρόν συνεχίσει να δίνει ιδέες, όλοι θα ξέραμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό, καμία χρηματοδότηση ή υποστήριξη από την κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο, προσέθεσε.
Επιπλέον, η ώθηση του Μακρόν για κοινό δανεισμό της ΕΕ για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία (ένα σχέδιο που υποστηρίζεται επίσης από την Εσθονία και την Πολωνία) θα παρεμποδιζόταν σοβαρά από μια ακροδεξιά κυβέρνηση - αλλά και από ένα διασπασμένο κοινοβούλιο.
Αυτή η συζήτηση ήδη έχει επηρεαστεί από την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο Ευρωπαίος πολιτικός ερευνητής Πιέρ Αρός, θυμίζοντας ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η συζήτηση για τα αμυντικά ομόλογα υποβαθμίστηκε από παρουσίαση, σε επιστολή, σε τίποτα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στο Παρίσι, ενώ ανησυχίες εκδηλώνουν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Φόβοι για αναστάτωση
Το τελικό αποτέλεσμα θα δείξει πόσο δύσκολο θα ήταν να βρεθεί συναίνεση στην εθνική πολιτική και αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο στο μέλλον.
Το πώς θα αντιδράσει η χώρα στο αποτέλεσμα είναι επίσης αβέβαιο. Η Γαλλία δεν είναι ξένη σε εμφύλιες αναταραχές δεδομένου του εκτεταμένου αντικυβερνητικού κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων" των τελευταίων ετών και των διαδηλώσεων στους δρόμους από τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας φαίνεται να προετοιμάζεται για περισσότερα προβλήματα μετά τις κάλπες της Κυριακής και στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει περίπου 30.000 αξιωματικούς σε ολόκληρη τη Γαλλία το βράδυ της Κυριακής, εν μέσω φόβων για βία αφού κλείσουν οι κάλπες. Ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα είναι σε υπηρεσία στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές για να διασφαλίσουν ότι η ριζοσπαστική δεξιά και η ριζοσπαστική αριστερά δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάρρευση του κέντρου είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με χώρες από την Ουγγαρία έως τη Σλοβακία, την Ολλανδία και την Ιταλία να επιλέγουν λαϊκιστικά κόμματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί στη Γαλλία, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πυρηνική ενέργεια, θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
Φωτογραφία @ΑΡ