Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Συνομιλούμε, δεν υποχωρούμε - Αγώνας μέχρι την επανένωση της Κύπρου»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Συνομιλούμε, δεν υποχωρούμε - Αγώνας μέχρι την επανένωση της Κύπρου»
«Είμαι εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και επαναλαμβάνω δύο λέξεις που μάς σημάδεψαν, "δεν ξεχνώ", ενώ προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε».

Το μήνυμα πως ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην μαύρη επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, ενώ απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε πως «συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε».

«Είμαι εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και επαναλαμβάνω δύο λέξεις που μάς σημάδεψαν, "δεν ξεχνώ", ενώ προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», τόνισε στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. «Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και το Κυπριακό. Αλλά το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την επανεκκίνηση των διαδικασιών. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα δεν θέλει τον διάλογο» δήλωσε.

«Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σχέδιο και ακλόνητη πίστη και τόνισε ότι «η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες».

«Φωτογραφία ενοχής το τείχος που διχοτομεί ευρωπαϊκό έδαφος και απόδειξη ενοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα», επεσήμανε και ξεκαθάρισε: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξη μας Κυπριακή δημοκρατία με μια ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοσπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα Ην. Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως Αθήνα και Λευκωσία «απορρίπτουμε το πεπαλαιωμένο δόγμα. Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, ξεκαθάρισε πως ήρθε στην Κύπρο για να δηλώσει κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξή του στη νέα προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Να προχωρήσουμε με νέο ρεαλισμό μαθαίνοντας από τα λάθη μας και απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιμονή μας να μην κάνουμε την ακινησία μία νέα πραγματικότητα. Έχουμε υποχρέωση στον Ελληνισμό να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό μας» εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμφώνησε για το επίπεδο των σχέσεων και τον αμοιβαίο σεβασμό Ελλάδας – Κύπρου, διαμηνύοντας ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα, στα τελευταία 50 χρόνια αλλά είναι απαραίτητο για το στόχο της επανένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης από την αλβανική πλευρά η άδεια που μου δόθηκε

Reuters: «Οι Έλληνες θρηνούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν» - Η Κύπρος 5 δεκαετίες μετά τον «Αττίλα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider