Μητσοτάκης: Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας ενισχύει την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας ενισχύει την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης - H καθιερωμένη ανασκόπησή του.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα και τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη ανασκόπησή του στο Facebook.

«Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών», σημειώνει χαρακτηριστικά Ειδικότερα, για το deal Attica Bank-Παγκρήτιας επισημαίνει ότι «τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους», υπογραμμίζοντας ότι «η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών».

Ακόμη, προσθέτει ότι η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα «θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την καθιερωμένη ανασκόπηση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, «την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα».

«Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Αναβάθμιση από τη Scope Ratings

Εξ άλλου, από τις καλές ειδήσεις της εβδομάδας, σημειώνει ο Κυρ. Μητσοτάς, «να αναφέρω τη νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από σταθερό σε θετικό από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από την Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο». «Στην έκθεσή της Scope επισημαίνεται η ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, η επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».

Θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Δεύτερη καλή είδηση, προσθέτει, «η θετική πορεία των μεγεθών της ελληνικής αγοράς εργασίας που αναγνωρίζεται επισήμως και από τον ΟΟΣΑ». Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα μετά το 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην εργασιακή ανασφάλεια και κατόπιν στην Ισπανία -πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες- με αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, γράφει ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της μείωσης της ανεργίας:

«Και αυτό οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024), ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος. Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ».

«Δεν τα αναφέρω για να πανηγυρίσω, γνωρίζω ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και έχουμε δρόμο για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη ΕΕ», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ως το τέλος του 2027.

Για την εξαήμερη εργασία

«Επειδή ορισμένοι από την αντιπολίτευση επιμένουν να διακινούν fake news για την 6ήμερη εργασία, επικαλούμαι τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου», τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζόντας:

«Ούτε 1 στις 1000 επιχειρήσεις, περίπου το 0,076% του συνόλου, είναι όσες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν το δήλωσαν στην ΕΡΓΑΝΗ ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εφάρμοσαν τη ρύθμιση, η παρασχεθείσα εργασία κρίνεται ως παράνομη και ισχύουν οι συνέπειες του νόμου. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι συνεχίζονται για να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση του μέτρου».

Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

«Το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αυτό θα οδηγούσε σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σημειώνουν ουρανοκατέβατα κέρδη», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

«Έτσι, αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζει ότι έχουν διατεθεί «πάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος και ότι ο ελληνικός μηχανισμός για τη διακράτηση των υπερκερδών έγινε ευρωπαϊκή πολιτική». «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Ενώ, με ρύθμιση που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το σεβαστό ποσό που προκύπτει, γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, θα δοθεί για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά», υπογραμμίζει.

Για το ΕΣΥ

«Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου με αντικείμενο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Εδώ και 30 χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δημόσιας υγείας. Πάμε να δούμε τι αλλάζει: Όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ εντάσσονται πλέον στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων όπου θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων, με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών του καθενός. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες κοντά στην κατοικία τους, η αποασυλοποίηση, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και η αποτελεσματική καταπολέμηση του στίγματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Συνομιλούμε, δεν υποχωρούμε - Αγώνας μέχρι την επανένωση της Κύπρου»

Για 2 χιλιοστά σώθηκε ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στον Έβρο - Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Στη Βουλή η επικύρωση της σύμβασης για τον Λιμένα Ηρακλείου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider