Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα Χάρις έρχεται – Θα υπάρξει γυναίκα Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα Χάρις έρχεται – Θα υπάρξει γυναίκα Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο;
Η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα, μαύρη ή άτομο νοτιοασιατικής καταγωγής που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος.

Η Κάμαλα Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα, μαύρη ή άτομο νοτιοασιατικής καταγωγής που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος. Αν γίνει επίσημα η υποψήφια των Δημοκρατικών και νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει ως πρόεδρος.

Ακόμα και αν δεν εκλεγεί, το να ηγηθεί ενός μεγάλου κόμματος ως υποψήφια πρόεδρος είναι ιστορικής σημασίας επίτευγμα. Εκτός όμως από το προφανές, ότι το να εκλεχθεί επιτέλους γυναίκα Πρόεδρος των Η.Π.Α, μετά από 235 χρόνια, θα ήταν ένα σοβαρό βήμα προς την ισότητα των φύλων, η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις είναι σημαντική και για άλλους λόγους.

Φυλετική δικαιοσύνη

Η φυλετική δικαιοσύνη ήταν ένα κεντρικό θέμα της προεδρικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις. Έχει ζητήσει την κατάργηση των υποχρεωτικών ελάχιστων ποινών, της εγγύησης σε μετρητά και της θανατικής ποινής, που επηρεάζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους με έγχρωμο δέρμα.

Μετά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία το 2020, ήταν μία από τους γερουσιαστές που εισήγαγαν τον Νόμο για Δικαιοσύνη στην Αστυνόμευση, ο οποίος θα καθιστούσε ευκολότερη την δίωξη αστυνομικών, θα δημιουργούσε εθνικό μητρώο παραβάσεων της αστυνομίας και θα απαιτούσε από τους αστυνομικούς να ολοκληρώσουν εκπαίδευση για φυλετική προφίλ. Ο νόμος αυτός τότε δεν πέρασε.

Δικαίωμα στην άμβλωση

Σε μια εποχή που τα βασικά δικαιώματα των γυναικών στην υγεία και την αυτοδιάθεση δοκιμάζονται, ναι για το 2024 μιλάμε, και σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. η άμβλωση είναι παράνομη, η καΧάρις έχει ήδη τοποθετηθεί ως μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της απόφασης Roe.

Η ίδια υποστηρίζει νομοθεσία που θα προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε η απόφαση Roe v. Wade πριν ανατραπεί το 2022. Μετά την απόφαση Dobbs, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στη προσπάθεια της εκστρατείας του Μπάιντεν να κρατήσει στην δημοσιότητα το θέμα της άμβλωσης, ενώ τον Μάρτιο, έκανε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη σε κλινική αμβλώσεων από έναν πρόεδρο ή αντιπρόεδρο.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωκοινοβούλιο: Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού η Βόζεμπεργκ - Πού εξελέγη ο Φ. Μπελέρης

Έπεσε κάτω από το όριο του 5% το ποσοστό της Berkshire στην BYD

gazzetta
gazzetta reader insider insider