Μαδούρο μετά την εκλογική του νίκη: Επιχειρείται πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαδούρο μετά την εκλογική του νίκη: Επιχειρείται πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
Νικολάς Μαδούρο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο.

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε σήμερα νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), κατήγγειλε απόψε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση διεκδικεί τη νίκη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό.

«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο στην ομιλία του στην έδρα του CNE. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σε μια τελετή παρουσία του Μαδούρο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031», ο οποίος συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων». «Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος», πρόσθεσε ο Αμορόσο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για «πλήρη διαφάνεια» στη Βενεζουέλα. «Σημειώσαμε την ανακοίνωση των εκλογικών αρχών καθώς και τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολιτικοί παράγοντες και μέλη της διεθνούς κοινότητας. Ο γενικός γραμματέας ζητά πλήρη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση, εν ευθέτω χρόνω, των αποτελεσμάτων των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα», είπε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ. Παράλληλα, έκανε έκκληση «σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους υποστηρικτές τους» να επιδείξουν «μετριοπάθεια».

Στις χώρες που αμφισβητούν τη νίκη του Μαδούρο προστέθηκε στο μεταξύ ο Παναμάς. Ο πρόεδρος της χώρας Χοσέ Ραούλ Μουλίνο ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και θα αποσυρθεί το διπλωματικό προσωπικό από το Καράκας μέχρι να επανελεγχθούν πλήρως τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider