Βουλή: Ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο Σάμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο Σάμου
Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

«Η πραγματικότητα με τη διάλυση του ΕΣΥ δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Αποκαλύπτονται καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, με τον πιο εμφαντικό τρόπο, το αδιέξοδο των πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία, και τα ολέθρια αποτελέσματά τους», αναφέρουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη. Στην ερώτηση που κατατέθηκε με επικεφαλής την Έλενα Ακρίτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, το μοναδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών νησιών (Ικαρία, Φούρνους και Αγαθονήσι), τους επισκέπτες, μετανάστες και τουρίστες, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αναφέρουν οι βουλευτές, οδήγησαν την τελευταία παιδίατρο που υπηρετεί εκεί σε 20ήμερη εφημερία ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, να νοσηλεύεται η ίδια με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών (Τζάνειο). Έκτοτε το νοσοκομείο παραμένει χωρίς παιδίατρο εν μέσω της πιο θερμής τουριστικής σεζόν των τελευταίων χρόνων και με χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό, αναφέρουν οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι η Σάμος για όλο τον Αύγουστο έχει αφαιρεθεί από τις μεγάλες πλατφόρμες εύρεσης τουριστικών καταλυμάτων, αφού η πληρότητα έφτασε το 100%.

Στην ερώτηση παρατίθεται η «ανακοίνωση-κραυγή αγωνίας» της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νησιού, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση στο ΓΝ Σάμου καθίσταται όλο και χειρότερη», ότι «όλα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ η αναγκαστική υπερεφημέρευση έχει προκαλέσει σωματική και ψυχική κόπωση», με κίνδυνο το νοσοκομείο να κλείσει.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, στο νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου. Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευόμενους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ένας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση φαίνεται εκτός ελέγχου, με το υγειονομικό προσωπικό να μην μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και να κινδυνεύουν πολίτες και τουρίστες σε καθημερινή βάση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή:

1. Πώς σκοπεύει να δώσει άμεσα λύση προκειμένου το Παιδιατρικό Τμήμα του ΓΝ Σάμου να μην διακόψει τη λειτουργία του.

2. Αν θα προχωρήσει σε άμεση προκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση με γιατρούς κάθε ειδικότητας που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας των κατοίκων και επισκεπτών της Σάμου. Αν προτίθεται να προσφέρει επιπλέον κίνητρα για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών στις άγονες περιοχές.

3. Αν θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, για νοσηλευτικό, παρά-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό και

4. ποιο είναι το Στρατηγικό Σχέδιο για το Ανθρώπινο Δυναμικό του ΕΣΥ και πώς αυτό υλοποιείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Με αυστηρά κριτήρια οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων - Παραδείγματα σκευασμάτων

Κασσελάκης: Να θέσουμε όρια στον υπερτουρισμό που καταστρέφει τον τόπο μας και ευτελίζει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider