Πόρισμα Ντράγκι: Πλήρης πρόσβαση της αμυντικής βιομηχανίας στα κοινοτικά κονδύλια και δάνεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόρισμα Ντράγκι: Πλήρης πρόσβαση της αμυντικής βιομηχανίας στα κοινοτικά κονδύλια και δάνεια
Τι αναφέρει το Politico για το σχέδιο Ντράγκι θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη. Στη δημοσιότητα τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Πλήρης άρση των φραγμών που σήμερα υπάρχουν για την αμυντική βιομηχανία σε σχέση με την πρόσβαση που μπορεί να έχει σε κοινοτικά κονδύλια και άλλες μορφές χρηματοδότησης από την ΕΕ ζητά, σύμφωνα με το Politico, ο Μάριο Ντράγκι.

Σε προσχέδιο του πορίσματός του για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο, όπως αναφέρει το διεθνές μέσο, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου και θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο σε κλειστή επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβάνονται επίσης και συστάσεις για περαιτέρω θεσμικές παρεμβάσεις στο εν λόγω πεδίο, ενώ καταγράφονται και οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Το προσχέδιο, με ημερομηνία 20 Ιουνίου, καλεί τις Βρυξέλλες να άρουν τους περιορισμούς για την πρόσβαση της αμυντικής βιομηχανίας στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η τροποποίηση της πολιτικής δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με τον αποκλεισμό των αμυντικών επενδύσεων, καθώς και η τροποποίηση των πλαισίων βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ και του ESG προς όφελος του κλάδου.

«Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της», τόνισε ο Ντράγκι στο σχέδιο. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζοντας πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια αγορά.

«Με την επιστροφή του πολέμου στην άμεση γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο σχέδιο εγγράφου.

Το προσχέδιο έκανε αναφορά σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών, αναφέροντας πως η ΕΕ στο σύνολό της δαπανά περίπου το ένα τρίτο των δαπανών των ΗΠΑ για την άμυνα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν συντονίζουν τις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο Ντράγκι.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «ευρωπαϊκής αρχής προτίμησης» για την παροχή αντικινήτρων στις ευρωπαϊκές αμυντικές προτάσεις έναντι των ανταγωνιστών, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης μεταξύ της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και, τέλος, τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας» που θα προμηθεύεται κεντρικά για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ.

«Η αρχή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συμπροεδρεύεται από τον ΥΕΑ/επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και την Επιτροπή», αναφέρεται στο έγγραφο. «Θα συμβουλεύεται από ειδικές κλαδικές ομάδες που θα απαρτίζονται από εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών της ΕΕ» τονίζεται καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: 7 πρωτιές και 7 αλήθειες για την ελληνική οικονομία

ΕΕ: Με ρυθμό βραδύτερο του αναμενόμενου εισρέουν την οικονομία τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Μείωση διοδίων από Πελασγία έως Κλειδί κατά 17% από 1η Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider