Nέος πρωθυπουργός της Γαλλίας o Μισέλ Μπαρνιέ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέος πρωθυπουργός της Γαλλίας o Μισέλ Μπαρνιέ
Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων στην Γαλλία - Ποιος είναι ο εκλεκτός του Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν βάζοντας τέλος στο πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. O Γάλλος πρόεδρος ανέθεσε στον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Μπαρνιέ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της. Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε πρώτη στις εκλογές, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού τα υπόλοιπα κόμματα είχαν διαμηνύσει ότι θα την καταψηφίσουν. Η ανακοίνωση έρχεται περίπου 2 μήνες αφoύ κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για το ποιος θα ηγηθεί της γαλλικής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο 73χρονος πολιτικός θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός. Κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ. Είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά όξυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2021 λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider