Σουλτς από Economist: Να συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια τη Ν.Α Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουλτς από Economist: Να συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια τη Ν.Α Ευρώπη
Το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τους πολίτες είναι αυτό που αξιοποιούν οι ακραίες φωνές είτε είναι από τη δεξιά, είτε από την αριστερά, τόνισε ο κ. Σουλτς

«Όσο πιο κοντά στους πολίτες λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή τους από τους πολίτες και όσο πιο μακριά λαμβάνονται, τόσο μικρότερη είναι η αποδοχή τους", επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της 4ης Μητροπολιτικής Συνόδου Θεσσαλονίκης, που οργανώνει το Economist.

Το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τους πολίτες είναι αυτό που αξιοποιούν οι ακραίες φωνές είτε είναι από τη δεξιά, είτε από την αριστερά, τόνισε ο κ. Σουλτς και τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης και της διεύρυνσης της Ε.Ε. λέγοντας:

«Εγώ είμαι πάντα υπέρ της αλληλεγγύης. Θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους πως θα συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμα και τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον να τις συμπεριλάβουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέχρις ότου ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να είμαστε τολμηροί και να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, προκειμένου να πετύχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Είναι αδύνατο να γίνουμε όπως οι ΗΠΑ, χρειαζόμαστε την ταυτότητά μας, όμως η ταυτότητά μας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Αποκάλεσε «ντροπή για τον κόσμο» τον Ντόναλντ Τραμπ και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στην περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μίλησε για την ανάγκη να γίνονται συμβιβασμοί στην Ε.Ε. για να πάμε μπροστά, με την Κομισιόν να παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή, και αναφέρθηκε στην περίπτωση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για την οποία είπε πως "η Μελόνι πίστευε ότι ο Μουσολίνι είχε κάνει το μεγαλύτερο έθνος στον 20ο αιώνα, εξελέγη με ιδέες κατά της Ε.Ε. όμως ήταν αρκετά έξυπνη ώστε να δει ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα και γι αυτό με τις Βρυξέλλες υπήρξε ένας συμβιβασμός".

«Οι συμβιβασμοί δεν είναι μόνο μέσα στις κυβερνήσεις αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χαρακτήρισε «πολύ άδικη» τη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως αυτή έβλαψε το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Για τον εαυτό του είπε ότι ντράπηκε ως σοσιαλδημοκράτης, όταν Έλληνες εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα του έθεσαν το ζήτημα ότι άνθρωποι που κέρδιζαν 20.000 ευρώ το μήνα αποφάσιζαν να μειώσουν τις αποδοχές τους και να περικόψουν συντάξεις των 300 ευρώ.

Δήλωσε ότι θαυμάζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, που παρά τις θυσίες τις οποίες έκαναν δεν έφυγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι κέρδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη προέρχονται από πράγματα που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EKT: Προς νέα μείωση επιτοκίων την επόμενη Πέμπτη - Η ανησυχία για Γερμανία και Γαλλία και τι θα κρίνει τη συνέχεια

Τζιτζικώστας από Economist: Έχει αξία να μιλήσουμε ξανά για τη συνοχή

Γεραπετρίτης από Economist: Ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση σε κανένα ερώτημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider