EKT: Προς νέα μείωση επιτοκίων την επόμενη Πέμπτη - Η ανησυχία για Γερμανία και Γαλλία και τι θα κρίνει τη συνέχεια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EKT: Προς νέα μείωση επιτοκίων την επόμενη Πέμπτη - Η ανησυχία για Γερμανία και Γαλλία και τι θα κρίνει τη συνέχεια
Η μεγάλη συζήτηση για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων του ευρώ -τη δεύτερη φέτος- κατά 0,25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Εν πολλοίς δεδομένη θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων του ευρώ -την δεύτερη φέτος- κατά 0,25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Η μεγάλη συζήτηση όμως έχει να κάνει με το κατά πόσο και πώς θα συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα καθώς η ΕΚΤ καλείται να ακροβατήσει ανάμεσα στην αποστολή της να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 2% και τον κίνδυνο ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η πρώτη αυτή κίνηση του Φθινοπώρου θεωρείται δεδομένη μετά από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την πορεία της γερμανικής αλλά και της γαλλικής οικονομίας. Δίνουν έμφαση στην τοποθέτηση του Πιέρο Τσιπολόνε, μέλους του Εκτελεστικού Συμβούλιο της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde. Όπως είπε τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της ΕΚΤ για ανάπτυξη 0,9% στην Ευρωζώνη το 2024. Τόνισε ωστόσο ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία ιδίως από τον μεταποιητικό τομέα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο Τσιπολόνε δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς πως θα υποστηρίξει την μείωση των επιτοκίων στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και προειδοποίησε πως υπάρχει ο ορατός κίνδυνος η στάση της ΕΚΤ να γίνει πολύ περιοριστική. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως ο πληθωρισμός θα προχωρά προς τον στόχο μας χωρίς να κρατάμε πίσω χωρίς λόγο την οικονομία, επειδή χρειαζόμαστε απεγνωσμένα επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κάθε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα μας βάζει σε μειονεκτική θέση», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ

Ωστόσο η συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Και αυτό γιατί υπάρχει μια διάσταση απόψεων στην ΕΚΤ σχετικά με το πως θα κινηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης με φόντο τα τελευταία στοιχεία ερευνών που παραδοσιακά αξιοποιούνται ως πρόδρομοι δείκτες για την πορεία του ΑΕΠ όπως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI). «Τα οριστικά στοιχεία των ερευνών PMI Αυγούστου επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και άνιση ανάμεσα στις χώρες και τους τομείς», αναφέρει σε ανάλυσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Ρόρι Φένεσυ σημειώνοντας πως η αύξηση του δείκτη κατά 0.8 μονάδες που καταγράφθηκε τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κατά βάση στην ενίσχυση του κλίματος στη Γαλλία, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον ίδιο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο «σχολές» στους κόλπους της ΕΚΤ

Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία; Γιατί στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχει μια διαμάχη σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης. Από την μια βρίσκονται τα «περιστέρια» που κοιτώντας στα στοιχεία ειδικά για τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανησυχούν για τα ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής ύφεσης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια σε ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να πέσει ακόμη και κάτω του στόχου του 2%.

Από την άλλη πλευρά, τα «γεράκια» που έχουν και το πάνω χέρι τα τελευταία χρόνια στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ εκτιμούν πως τα πραγματικά στοιχεία για την ανάπτυξη είναι σταθερά καλύτερα από τις ενδείξεις που δίνουν οι πρόδρομοι δείκτες, το οποίο σημαίνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης αντέχει. Η κατανάλωση παραμένει υψηλή, η τουριστική σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν δυνατή και η κατασκευαστική δραστηριότητα ανακάμπτει. Οι ίδιοι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Reuters, εκτιμούν πως καθοδική πορεία του βιομηχανικού κλάδου που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Γερμανία, αποτελεί κατά βάση δομικό πρόβλημα για το οποίο θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να επιλυθεί και άρα δεν αποτελεί θέμα της νομισματικής πολιτικής.

Η προσοχή στη Λαγκάρντ

«Γεράκια» και «Περιστέρια», συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας κεντρικού τραπεζίτη, αποφευχθούν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα συνεχίσει η νομισματική χαλάρωση και αναφέρουν συνεχώς πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

Το κυρίαρχο σενάριο των αγορών είναι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 3,75% που βρίσκονται σήμερα θα μειωθεί στο 3,25% στα τέλη του έτους, με μια μείωση κατά 0,25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και άλλη μια τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές όμως βλέπουν και μια πιθανότητα 40% με 50% η τρίτη μείωση των επιτοκίων να αποφασιστεί νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο.

Υπό αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό είναι το τι θα αναφέρει το κείμενο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα και ακόμη περισσότερο τις φράσεις που θα χρησιμοποιήσει και το μήνυμα που θα θελήσει να περάσει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λάγκαρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπόστιτς (Fed): Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσουμε τα επιτόκια

ΤτΕ: Στο 5,86% το επιτόκιο νέων δανείων τον Ιούλιο

ΕΚΤ: Οι αποφάσεις θα γίνονται πιο δύσκολες όσο τα επιτόκια πλησιάζουν το 3%

gazzetta
gazzetta reader insider insider