Μπόστιτς (Fed): Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσουμε τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόστιτς (Fed): Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσουμε τα επιτόκια
Έτοιμος να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έδειξε πως είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Έτοιμος να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έδειξε πως είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Αν και αποτελεί ένα από τα «γεράκια» της Fed, που ήταν πάντα υπέρ της αυστηρότερης πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Μπόστιτς σημείωσε ότι πλέον εστιάζει περισσότερο προς την πλευρά της απασχόλησης της διπλής εντολής της Fed (το άλλο μέρος είναι η σταθερότητα των τιμών), καθώς η άνοδος της αγοράς εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης, όπως αναφέρει το CNBC.

«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι ο πληθωρισμός να πέσει στο 2% για να αρχίσει η άρση του περιορισμού γιατί αυτό θα έθετε τον κίνδυνο διαταραχών στην αγορά εργασίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττό πόνο και ταλαιπωρία», έγραψε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Atlanta Fed.

O αγαπημένος δείκτης που παρακολουθεί η Federal Reserve, εκείνος των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ διατηρήθηκε στο 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δομικός PCE που εξαιρεί τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% για τον μήνα. Ο Μπόστιτς δεν διευκρίνισε πόσο ή πότε πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει.

Το σχόλιο του Μπόστιτις έρχεται με τις αγορές να αναμένουν ήδη ευρέως από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας όταν συνεδριάσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Ως μέλος με ψήφο του FOMC φέτος, οι απόψεις του Μπόστιτς έχουν επιπλέον βάρος και προσθέτουν ένα άλλο επίπεδο διαβεβαίωσης ότι η Fed θα εφαρμόσει την πρώτη χαλάρωση μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, στις πρώτες μέρες της κρίσης του Covid.

Τα σχόλιά του έρχονται επίσης δύο ημέρες πριν από αυτό που αναμένεται να είναι μια κομβική έκθεση μισθοδοσίας, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η αγορά εργασίας χάνει δυναμική. Ο Μπόστιτς τόνισε ότι από τις επαφές του με επικεφαλής επιχειρήσεων στην περιοχή της Ατλάντα αντικατοπτρίζουν αυτή την ανησυχία.

«Να είστε σίγουροι, δεν αισθάνομαι μια διαφαινόμενη συντριβή ή πανικό μεταξύ των επιχειρηματικών επαφών. Ωστόσο, τα δεδομένα περιγράφουν μια οικονομία και μία αγορά εργασίας που χάνουν το momentum», είπε. «Το θετικό σε αυτό είναι ότι η επιβράδυνση της δραστηριότητας τροφοδοτεί μια συνεχιζόμενη, ευπρόσδεκτη πτώση του ρυθμού του πληθωρισμού» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σιπολλόνε (ΕΚΤ): Κίνδυνος η πολιτική μας να γίνει «υπερβολικά περιοριστική»

«Παράθυρο» Καζάκς για νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Σε υψηλό διετίας διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider