«Παράθυρο» Καζάκς για νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράθυρο» Καζάκς για νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο
Ως ορατή χαρακτήρισε την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, το μέλος του ΔΣ, Μαρτίνς Καζάκς.

Ως ορατή χαρακτήρισε την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, το μέλος του ΔΣ, Μάρτινς Καζάκς.

«Την επόμενη εβδομάδα έχουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και κατά τη γνώμη μου —βλέποντας τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή— μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων», υπογράμμισε το «γεράκι» που ηγείται της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας.

«Φυσικά θα υπάρξει συζήτηση, όπως γίνεται πάντα, αλλά για μένα αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι αρκετά ξεκάθαρη» πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως οι πιέσεις στον κλάδο - που οφείλονται στις αυξήσεις μισθών- είναι μία συγκρατημένη πηγή ανησυχίας.

«Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος του πληθωρισμού έχει λυθεί. Η συζήτηση αφορά μόνο το πόσο γρήγορα και πόσο έντονα θα ψαλιδίσουμε το κόστος δανεισμού» συμπλήρωσε.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μία δεύτερη μείωση επιτοκίων μετά την περικοπή του Ιουνίου, αντλώντας αισιοδοξία από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, αν και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαμηνύουν ότι η μάχη για τη συγκράτηση των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Οι επενδυτές βλέπουν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος — συν επιπλέον περικοπές το 2025. Καθώς το επιτόκιο καταθέσεων - επί του παρόντος αγγίζει το 3,75%, οι συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι πιθανό να γίνουν πιο σκληρές, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση επί του θέματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: «Ελεεινή» η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία - «Σηκώνονται» πολωνικά αεροσκάφη

Πάνω από 30 νεκροί στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Όμιλος Σαράντη: Αμετάβλητο το guidance για το 2024 – Οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι ευκαιρίες εξαγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider