Όμιλος Σαράντη: Αμετάβλητο το guidance για το 2024 – Οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι ευκαιρίες εξαγορών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμιλος Σαράντη: Αμετάβλητο το guidance για το 2024 – Οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι ευκαιρίες εξαγορών
Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη επενδυτών και αναλυτών για τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου.

Στην ανάπτυξή του σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται, αναζητώντας δε νέες ευκαιρίες για συνεργασίες και νέους πιθανούς στόχους για εξαγορές, επικεντρώνεται ο όμιλος Σαράντη, συνεχίζοντας τα φιλόδοξα επενδυτικά του σχέδια.

«Έχουμε αρκετά projects σε εξέλιξη, εστιάζουμε στα νέα προϊόντα και στην καινοτομία. εμμένουμε στις στρατηγικές μας συνεργασίες, ενώ βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη», δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Μπούρας, κατά το χθεσινό conference call που πραγματοποίησε με επενδυτές και αναλυτές μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Διατηρείται αμετάβλητο το guidance για το 2024

Παρά δε το ρεκόρ πωλήσεων που καταγράφηκε για τους πρώτους έξι μήνες του 2024, η διοίκηση διατηρεί αμετάβλητο το guidance για το σύνολο του έτους. «Πρέπει να έχουμε στο νου μας τον αστάθμητο παράγοντα της ουκρανικής κρίσης και φυσικά το ενδεχόμενο πιέσεων από τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές που βρισκόμαστε», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο στόχος που έχει τεθεί για εφέτος είναι οι πωλήσεις να αγγίξουν τα 595 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση άνω του 20% σε σχέση με το 2023 και τα EBITDA να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που θα διατεθούν για επενδύσεις το 2024, αυτά ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με το φιλόδοξο πενταετές πλάνο για το διάστημα 2024-2028 που παρουσίασε ο όμιλος Σαράντη τον περασμένο Μάρτιο, το 2028 προβλέπονται πωλήσεις ύψους 740 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ στον πυρήνα του πενταετούς αυτού σχεδίου βρίσκονται επενδύσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Ευρώπη «αναζητά» εξαγορές

Όπως επισημάνθηκε χθες, ο στόχος για νέες εξαγορές παραμένει διαρκώς ζωντανός, αφού βρίσκεται στο dna του ομίλου. Οι προτεραιότητες δε για εξαγορές επικεντρώνονται, σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Για τον όμιλο Σαράντη, το brand Clinea παραμένει προτεραιότητα, ενώ συνεχίζεται το λανσάρισμά του στις Φιλιππίνες.

Ρεκόρ πωλήσεων

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο όμιλος ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων, με τις δημοσιευμένες πωλήσεις (συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack) να αγγίζουν τα 302,6 εκατ. ευρώ έναντι 232,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2023, αυξημένες κατά 30,2%. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις (μη συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack) ανήλθαν σε 263,4 εκατ. ευρώ έναντι 232,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2023, αυξημένες κατά 13,4% ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και της ορθής διαχείρισης των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων, επιβεβαιώνοντας την δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού οργανικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα και συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 41,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, αυξημένα κατά 45,3% με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 13,8%, έναντι 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κέρδη προ φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν σε 30,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 23,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, αυξημένα κατά 28,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 24,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 19,2 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι, αυξημένα κατά 26,8%.

Η λειτουργική ενοποίηση της Stella Pack

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων ειδών οικιακής χρήσης Stella Pack από τη θυγατρική του ομίλου στην Πολωνία, Sarantis Polska ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2024.

Ο όμιλος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τη λειτουργική ενοποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους και συνεχίζει σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ κατά της διάρκεια της περιόδου προχώρησε σε πλήρη αποπληρωμή των δανείων της Stella Pack ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εν λόγω εξαγορά «ενισχύει περαιτέρω την ηγετική θέση του ομίλου Σαράντη στην πολωνική αγορά, συνεισφέροντας στον εμπλουτισμό ενός ήδη ισχυρού χαρτοφυλακίου προϊόντων, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας των καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης, ενδυναμώνοντας το γεωγραφικό αποτύπωμα του ομίλου στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται».

Η Stella Pack κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διάθεση ειδών οικιακής χρήσης, με 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας σε τρεις χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρι Κρι: Το αμερικανικό όνειρο με το Greek Frozen Yogurt και οι επόμενες αγορές στόχοι

Ισοφάρισαν τις κλίνες των ξενοδοχείων τα Airbnb 

JYSK: Βάζει πλώρη για τζίρο άνω των 110 εκατ. ευρώ με 63 πλέον καταστήματα στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider